‘Citizen Lab’ amaga que Alexander Dmitrenko va ser atacat nou cops amb Pegasus

La paraula ‘Rússia’ no apareix en cap de les nombroses pàgines i gràfics que el laboratori canadenc i l’Assemblea Nacional Catalana han dedicat al seu ‘Catalangate’

La paraula ‘Rússia’ no surt ni un sol cop en l’extensíssim informe elaborat pel laboratori canadenc de recerca en tecnologia i drets humans Citizen Lab batejat com a Catalangate i presentat el passat 18 d’abril. Tampoc no apareix al portal catalangate.cat, registrat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) quatre mesos abans i que es va posar en marxa coincidint amb la publicació de l’informe del laboratori canadenc, dependent de la Universitat de Toronto. Al Catalangate de Citizen Lab només hi surten les persones els mòbils de les quals van ser atacades o espiades mitjançant el programa maliciós Pegasus. Al Catalangate de l’ANC n’hi figuren algunes que no van ser atacades per aquest malaware però que se suposa que podien haver estat espiades indirectament, com l’ex-president de la Generalitat, Carles Puigdemont, o el president d’ERC, Oriol Junqueras.

En cap dels dos llistats hi apareix, curiosament, Alexander Dmitrenko, l’empresari nascut a Rússia i que viu a Catalunya des dels disset anys, que va organitzar dos viatges a Moscou del cap de l’Oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay. Alay sí que apareix en l’informe de Citizen Lab però en cap moment s’esmenten els seus viatges a Rússia i els seus esforços per aconseguir el suport del Kremlin a la independència de Catalunya. Tampoc no hi apareix Víctor Terradellas, que també va viatjar a Rússia per buscar suports a la causa independentista i que va organitzar dues reunions de Carles Puigdemont amb un emissari rus coincidint amb les dates en què l’aleshores president de la Generalitat va proclamar la independència.

És possible que Elies Campo, l’independentista que ha coordinat l’informe de Citizen Lab, no disposés del telèfon de Terradellas per poder-lo analitzar ja que el jutge Joaquín Aguirre li va confiscar en la investigació coneguda com a cas Volhov. Gràcies a les converses contingudes en aquest telèfon s’ha pogut saber que els emissaris russos es comprometien a finançar i fins i tot a aportar soldats russos a la lluita per la independència a canvi que Catalunya esdevingués una mena de paradís fiscal per les criptomonedes.

El telèfon d’Alexander Dmitrenko sí que estava a l’abast de Citizen Lab. El passat dimarts 10 de maig, Dmitrenko va penjar dos missatges al seu perfil a Twitter en els quals explicava que havia estat atacat amb Pegasus. En un d’ells adjuntava una captura de pantalla amb 9 temptatives d’accés amb aquest programari al seu telèfon mòbil. S’havien produït entre el 11 de desembre del 2019 i el 30 de juny del 2020, període investigat pel laboratori canadenc. “9 intents d’entrar al meu mòbil amb Pegasus entre l’any 2019 i 2020. Òbviament això és denunciable. Què haig de fer amb això? Què opineu?”, demanava l’empresari rus. Un usuari li va preguntar com havia comprovat els atacs. “Software d’Amnistia Internacional”, li va contestar.

Citizen Lab assegura que va fer comprovar per Amnesty Internacional quatre de les deteccions de Pegasus que havia trobat en mòbils estudiats en el seu Catalangate i que la resposta va ser afirmativa. Citizen Lab i Amnesty Internacional comparteixen experts en la investigació de l’espionatge telefònic. A l’informe del laboratori canadenc hi consten quatre víctimes anònimes, però les dades que aporten no coincideixen amb les de la denúncia de Dmitrenko.

Perquè no ha incorporat Citizen Lab a Alexander Dmitrenko al llistat de víctimes del seu informe? Al món independentista que va posar el crit al cel quan es va publicar l’informe tot i que venia col·laborant des de feia molts mesos en la seva elaboració no li convenia gens que hi apareguessin les negociacions entre enviats i simpatitzants de Puigdemont amb misteriosos personatges russos. Dmitrenko compareixerà davant el jutge el jutge Aguirre el proper 31 de maig. No l’acompanyarà cap dels advocats que segons Citizen Lab van ser espiats, com ell, amb Pegasus, en el famós Catalangate.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.