L’Estat pagarà des del primer dia al 100% les baixes per regla dolorosa

Si ho aprova el Congrés dels Diputats, Espanya serà el primer estat d'Europa amb una baixa menstrual

Irene Montero

Les baixes per regla incapacitant es reconeixeran i quedaran incloses a l’esborrany de la llei d’avortament que s’ha d’aprovar al Consell de Ministres de la setmana vinent. L’acord l’ha anunciat a Twitter la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

Les baixes s’assumiran per part de la Seguretat Social des del primer dia i no s’exigirà cap mínim cotitzat, com passa amb altres baixes comunes. Tampoc es fixa de quants dies serà, perquè dependrà dels que necessiti cada dona.

Dins del govern espanyol no tothom ha vist igual aquesta mesura, que s’ha promogut des del Ministeri d’Igualtat. Hi ha hagut ministres socialistes que havien alertat que aquesta baixa podria discriminar les dones a la feina.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, havia dit que s’estava treballant per buscar un “bon equilibri” entre dos elements: reforçar “d’una forma contundent” la protecció de les dones “en les seves singularitats” i, al mateix temps, fer-ho compatible amb el fet que les dones tinguin “una participació plena, sense que es vegi entorpida, en el mercat laboral”. També la vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, havia dit que el govern “no prendrà cap mesura que estigmatitzi les dones”.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat la “política laboral de gènere” i ha rebatut les declaracions de Calviño: “Estigmatitza no tenir la sensibilitat suficient per comprendre que som diferents les dones i els homes”, ha dit.

D’altra banda, Comissions Obreres ha defensat el permís menstrual proposat pel Ministeri d’Igualtat. “És perfectament raonable que si la menstruació genera una situació que inhabilita per treballar, es pugui canalitzar a través d’una baixa”, ha dit el secretari general del sindicat, Unai Sordo.

Des de la UGT, no veuen tan clar un tema que consideren complex. Pepe Álvarez, el secretari general de la UGT, ha destacat que cal que les dones “tinguin tots els drets des del punt de vista de la salut”, però també ha dit que “al mateix temps que preservem totes les qüestions que tinguin a veure amb la igualtat” també cal “preservar l’accés al treball amb les mateixes condicions que els homes”.

Si després del Consell de Ministres, l’aprovés també el Congrés, Espanya seria el primer estat d’Europa amb una baixa menstrual.

(Visited 83 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari