Junts rebutja sumar-se a l’acord d’ERC, el PSC i els comuns per reformar la llei de política lingüística

Josep Rius anuncia una proposta pròpia contra la sentència del TSJC que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà

Josep Rius, portaveu de Junts
Josep Rius, portaveu de Junts

ERC i Junts, socis en el govern de coalició de la Generalitat, divergeixen sobre la política lingüística fins al punt de no anar de la mà en la reforma de la llei que la regula ni en la reacció a la sentència que obliga les escoles a impartir el 25% de les classes en castellà.

El partit que lidera l’expresident Carles Puigdemont, per boca del portaveu Josep Rius, ha rebutjat aquest dijous definitivament sumar-se a l’acord que havien signat amb ERC, el PSC i En Comú Podem per a la reforma de la llei de política lingüística, que reconeixia explícitament l’ús de la llengua castellana a l’educació, i del qual després se’n va desmarcar pel rebuig intern que va causar.

Josep Rius ha anunciat que Junts no participarà en la reforma, adduint que no volen involucrar-se en “cap mesura que suposi un retrocés”, i que presentarà una proposta pròpia alternativa per fer front a l’execució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga el Departament d’Educació a garantir que s’aplica el mínim del 25% de castellà a les aules.

A més, ha assegurat que els partits signats de l’acord no han acceptat com a condicions indispensables que el català sigui vehicular, que es protegeixin les escoles i els professors, i que es protegeixi la immersió lingüística en català.

L’anunci de Rius arriba hores després que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, hagi manifestat, durant una entrevista concedida a TV3, que no contemplava que cap partit dels que considera que defensen l’escola catalana evités sumar-se a la reforma de la llei de política lingüística.

L’acord sobre la reforma, en qualsevol cas, suma els suports necessaris al Parlament de Catalunya per tirar endavant.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.