El Liverpool li treu 57 milions de més a la samarreta de Laporta

L'acord amb Spotify, signat fa dos mesos, ja s'ha quedat desfasat de la resta, a l'espera que el Real Madrid, que ja ingressa 70 milions, doni un altre cop d'efecte en el mercat

En termes de facturació, a partir del dia 1 de juny pròxim, el Liverpol ingressarà per la publicitat de la samarreta un 40% més que el Barça de Laporta, que també estrenarà en aquesta mateixa data el seu contracte amb Spotify. El Liverpool es convertirà en la nova referència d’un mercat en el qual la samarreta del Barça anirà descendint i molt en el rànquing. Si es tradueix aquest 40% de més en milions, el club blaugrana ingressarà només 57 milions per 95 milions el Liverpool, establint una distància insalvable. Standard Chartered, un banc, ha volgut reforçar així la seva vinculació i aposta amb el club anglès, que ara mateix s’ha convertit en el dominador comercial de la Premier.

El Real Madrid, que ja ocupa la segona posició amb 70 milions anuals, està negociant ara mateix un enorme paquet comercial que no sols ha fixat el punt de partida en aquesta quantitat sinó que aspira a donar un cop d’efecte recolzat en la imminent inauguració oficial del renovat Santiago Bernabéu. Els elements volàtils d’aquesta valoració també van a favor tant del Liverpool com del Real Madrid, que s’han classificat per a disputar d’aquí molt pocs dies la final de la Champions a París. No hi ha, des d’aquest punt de vista, millor aparador a l’hora de plantejar un contracte superior.

El Barça de Joan Laporta està avui fora d’aquest nivell top, en bona part a causa de la paràlisi i la inacció que des de molt abans de la seva arribada va exhibir el mateix president abans de les eleccions, durant i després.

Les circumstàncies pandèmiques, encara que iguals per a tots, van coincidir en el Barça amb una convulsió social aguda provocada per les forces de l’oposició, una gran confabulació suportada per les principals forces mediàtiques i polítiques que, a més, van interpretar aquest moment, tardor del 2020, com l’idoni per a provocar la sortida de la junta presidida per Josep Maria Bartomeu.

Els fets, com alguns barcelonistes amb més sentit i responsabilitat de club havien pronosticat, han confirmat que no es podia haver triat una circumstància i un període pitjor ni més imprudent. Avui se sap que les forces sobiranistes, preveient eleccions al Parlament per aquestes mateixes dates, van contribuir tot el que van poder a fer-les coincidir. Finalment, no obstant això, va ser la pròpia COVID la que acabaria retardant aquestes eleccions al Barça, inicialment anunciades per Bartomeu per al dia 21 de març del 2021.

Les presses per fer fora a Bartomeu, amb un vot de censura que va acabar fixant les eleccions només dues setmanes abans, el 7 de març, van deixar el club en un estat de vulnerabilitat extrema, indefens i sotmès a un entorn electoral en el qual va acabar resultant guanyador el candidat que més fàcil va controlar l’entorn social i menys preparat estava per a prendre les regnes del club.

Com a resultat d’aquesta fragilitat institucional i buit de poder després de fer-se càrrec de club una Comissió Gestora, Rakuten i Beko, els principals patrocinadors de la samarreta i de la roba d’entrenament, van pressionar per a rebaixar els seus contractes aprofitant que els tenien signats fins a la temporada 2021-22. Els candidats sabien de sobres que, com a més tard, l’octubre de 2021 havien de tancar un nou acord de patrocini. D’una altra manera, com ha passat ara, la majoria de les samarretes del Barça a tot el món es vendran sense l’estampat de Spotify en el frontal.

Aquest factor ha influït també de manera poderosa en un contracte insuficient i menor amb Spotify signat per Laporta fora d’aquest termini el mes de març passat. També estava al límit per a la producció pròpia en les Megastore per a aquest estiu i per a formalitzar davant la LaLiga la validació del nou equipament. Dit d’una altra manera, Laporta va signar amb la soga al coll per a garantir-se almenys uns ingressos de mínims amb els quals afrontar el que també serà un exercici molt complicat 2022-23.

Laporta només va aconseguir 67,5 milions enfront dels 80 milions de l’última temporada prepandèmia, incloent en aquesta quantitat 5 milions per cedir el nom de l’estadi a la nova marca, és a dir per una contraprestació inferior i incloent més estímuls comercials d’última hora.

Spotify va saber aprofitar-se oportunament de dos errors transcendentals de la gestió de Laporta, primer no haver-se preparat el terreny buscant un nou patrocinador ni sent precandidat ni tampoc quan va assumir la presidència. Va donar per fet que els espònsors caurien del cel amb el seu retorn a un club que ja va desmantellar a l’anterior etapa entre 2003 i 2010. Producte de les seves supèrbia i arrogància, a més, va renunciar a l’esforç de renovar a Messi i rematar aquesta audàcia fent fora també Griezmann, un cop baix a l’equip, que no ha guanyat res aquesta temporada, i definitivament mortal per a les expectatives comercials del club. D’altra banda, tampoc va saber estar callat mentre conversava amb la plataforma sueca, posant en perill el negoci i entrant en un atzucac sense marxa enrere.

Així es va signar un tracte notablement baix que ara gairebé dobla el Liverpool, a l’espera que el Real Madrid subscrigui un nou contracte de patrocini per la samarreta. El Barça de Laporta ha signat una reculada de quatre anys respecte a la resta dels grans clubs europeus, això suposant que només s’hagi signat per quatre anys, sense clàusules ocultes ni prolongacions subjectes a alguna mena de variable o circumstància desconeguda.

Spotify no va voler que es revelessin les condicions del contracte, segurament perquè també Laporta va estar d’acord que era millor eludir els detalls en aquell moment. La sensibilitat i reconeixement de que el Barça ‘és més que un club’ no ho va demostrar, al contrari, Spotify i menys el president, que va sotmetre a una assemblea telemàtica, cega i manipulada l’aprovació d’un acord sense donar xifres, detalls ni condicions.

Per descomptat, després de la notícia del Liverpool, TV3 no va tornar a dedicar un programa de falsedats i mentides per a afirmar, com va fer, que amb Spotify la del Barça era la samarreta millor pagada del món.

És probable, això sí, que Darren Dein, vell amic de Laporta i intermediari d’aquest negoci per a Spotify, que va ser aplaudit en l’assemblea del Barça a petició de Laporta, sí que hagi cobrat la comissió més generosa del mercat.

Aquí sí que va haver-hi rècord mundial.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.