LA VALIRA compleix els seus primers 5 anys de vida!

Aquest 9 de maig, l’equip del diari LA VALIRA està de celebració. Complim els nostres primers 5 anys de vida en el panorama mediàtic català i d’Andorra! Ho fem amb la gran alegria d’haver aconseguit esdevenir un referent informatiu per a la gent que viu als Pirineus: les grans xifres de lectors i seguidors que tenim, tant a la web del diari com a les xarxes socials, així ho certifiquen.

LA VALIRA va néixer un 9 de maig per un motiu ben específic: en aquesta data es festeja el Dia d’Europa i els Pirineus són una part consubstancial del projecte de construcció europea, al qual considerem que el Principat d’Andorra s’hi ha d’afegir sense pors ni dilacions i amb plenitud de drets i d’obligacions.

LA VALIRA és una publicació del grup mediàtic EL TRIANGLE, amb qui comparteix la defensa editorial dels valors progressistes, feministes i ecologistes. Això, traduït a la realitat específica dels Pirineus i d’Andorra vol dir una lluita frontal contra el caciquisme, el conservadorisme ranci  de les estructures de poder i les greus desigualtats socials que perjudiquen la majoria de la població. 

Un dels objectius fundacionals de LA VALIRA és la defensa del dret de les dones andorranes a l’avortament, que està prohibit pel poder polític, absolutament extemporani, que exerceix l’Església, a través de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. També el reconeixement dels drets  de la població migrada a Andorra, que té vetat l’accés a la nacionalitat i a l’exercici democràtic del vot per escollir els seus representants, en un clamorós cas d’“apartheid” polític i social.

LA VALIRA té la visió geopolítica que els Pirineus ja no són una frontera que divideix i separa. Després de l’entrada l’any 1986 d’Espanya a la Unió Europea, els Pirineus són la columna vertebral que uneix les comarques que s’estenen a banda i banda de les carenes i que en el passat han compartit una fèrtil història, llengua i cultura.

Els segles XIX i XX han estat nefastos pels Pirineus, amb un devastador despoblament, el saqueig dels seus riquíssims recursos naturals i un model de desenvolupament econòmic basat en el turisme de masses –en especial, a Andorra-, que és molt predador, a la vegada que fràgil, com s’ha vist amb els estralls provocats per la pandèmia. Un dels embats que ha emprès LA VALIRA és la recuperació i nacionalització de les concessions hidroelèctriques que ja estan caducades i que poden ser un instrument clau per al redreçament econòmic d’aquestes valls.

La tasca de fer un mitjà de comunicació independent d’esquerres als Pirineus no ha estat i no és gens fàcil. Determinats poders, que encara no entenen que la llibertat d’expressió i d’informació és consubstancial a la democràcia, han intentat silenciar-nos, per la via judicial i també per l’extrajudicial. Malgrat les pressions, algunes de molt brutes, no han aconseguit fer-nos callar i aquí estem, dempeus, orgullosos de la feina feta i amb més energia que mai per continuar fent-la, sempre al servei  de la societat pirinenca i del seu dret a viure amb dignitat i prosperitat.

Creiem i treballem perquè en aquest segle XXI torni la vitalitat i l’alegria als Pirineus, un dels indrets més bonics del món on viure, però que està sumit en una profunda regressió i depressió col·lectiva. Creiem i treballem perquè aquest territori, tradicionalment abandonat pels poders públics de Catalunya, Espanya i França, tingui les infraestructures i els serveis que mereix i que necessita per poder regenerar-se i poder créixer. Creiem i treballem perquè els infants tornin a jugar a les places dels pobles pirinencs, avui envellits o abandonats. 

Aquest és el nostre compromís i el nostre combat des del 9 de maig del 2017. Avui LA VALIRA fa 5 anys. Llarga vida a LA VALIRA!

(Visited 257 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari