La direcció de Betevé hauria planejat un ERO encobert

La defensa dels extreballadors considera que els acomiadaments van vulnerar els seus drets fonamentals

Treballadors de Betevé reclamen la readmissió dels acomiadats

El primer judici sobre els acomiadaments que la direcció de Betevé, encapçalada per Sergi Vicente, va dur a terme el passat mes de juliol amb el vistiplau del Consell d’Administració hauria deixat al descobert el pla de l’empresa per executar un ERO encobert. Arran de les dades extretes de les actes de les reunions entre la direcció i el Consell, el Comitè d’Empresa s’ha assabentat d’aspectes que Informació i Comunicació de Barcelona (ICB), la societat municipal que gestiona el mitjà públic, els “havia amagat”.

En un comunicat, el Comitè ha informat que, el 12 maig del 2021, Vicente ja va anunciar en una reunió que pretenia reduir despeses i va demanar autorització al Consell per fer-ho i contractar assessorament legal per aplicar-ho. De fet, es va exposar un pla d’actuació dividit en tres fases: la primera consistia en l’acomiadament de 20 persones, la segona en modificar les condicions de treball de la plantilla i la darrera en més acomiadaments que no es podien fer “abans de nou mesos”, per així “esquivar el que seria un acomiadament col·lectiu”, assenyala el Comitè.

El Consell va donar llum verda al pla de Vicente i, a finals de juny del 2021, el director del mitjà públic va demanar a l’Ajuntament de Barcelona “una carta en què s’expliqui que la situació de Betevé és insostenible econòmicament”. Segons el Comitè, el que Vicente va dir als treballadors és que el consistori “havia fet arribar aquest escrit” per iniciativa pròpia. El nou contracte programa va presentar-se finalment entre el 5 i l’11 de juliol del 2021, i ja incorporava els nou acomiadaments que van produir-se dues setmanes després, el 23 de juliol, de manera que, segons l’advocat dels extreballadors, Paco Pérez, del Col·lectiu Ronda, la direcció i el Consell de Betevé ja ho havien planificat amb antelació.

Culminació del pla de xoc

L’octubre del 2021, un mes després que es reprenguessin les negociacions entre el Comitè i la direcció, Vicente va dir al Consell que necessitava 20 baixes per poder continuar amb el seu pla de xoc, de manera que calia fer més extincions de contractes. Aquest fet fa pensar a l’advocat Pérez que tot va tractar-se d’un ERO encobert, ja que “si sumem els 9 acomiadats del juliol a les 20 baixes incentivades que vol el director, són 29 persones fora de Betevé, i això és més del 10% de la plantilla, per tant, un acomiadament col·lectiu“.

La defensa dels extreballadors de Betevé destaca també el fet que, el desembre del 2021, en una reunió entre la direcció i el Consell, es plantegés aplicar una reducció salarial del 5% sobre un complement “únicament a les persones que han guanyat les sentències judicials“. Per a l’advocat dels acomiadats, “considerar que les sentències judicials són la causa dels acomiadaments és vulnerar el dret de tutela judicial efectiva i esdevé, al mateix temps, una actuació que pretén incomplir les sentències dictades”. En aquest sentit, Pérez demana que els acomiadaments siguin considerats nuls per vulneradors dels drets fonamentals.

Complicitat a tres bandes

Per tot el que s’ha exposat, la plantilla de Betevé considera que la direcció, amb el suport del Consell d’Administració i el “vistiplau” de l’Ajuntament, hauria “encobert un procés d’acomiadament col·lectiu”, una acció que, destaquen, seria “totalment il·legal”. Pel que fa al Consell, el Comitè assenyala que l’únic membre que no va donar suport al pla de Vicente va ser Carles Bosch, proposat per Barcelona en Comú.

En relació amb la situació econòmica de Betevé, els representants de la plantilla asseguren que el compte d’explotació és positiu i carreguen contra l’Ajuntament de Barcelona, soci únic del mitjà públic, per negar-se a augmentar el pressupost que hi destina. “Durant dos anys consecutius, l’Administració local ha fet els pressupostos més expansius de la seva història, per tant, és contradictori afirmar que la televisió pública està en situació de fallida perquè no hi ha diners”, manifesta el Comitè en el comunicat, destacant també que “a diferència de Betevé, l’Ajuntament ha augmentat el pressupost de diverses empreses municipals”.

(Visited 282 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari