Xoc ‘d’indepes’ i diputats espanyols a l’Eurocambra pel cas de Pegasus

L'exministre Zoido justifica les escoltes "a persones condemnades per sedició que han dit que ho tornarien a fer"

El Parlament Europeu
El Parlament Europeu

El ple del Parlament Europeu ha debatut l’espionatge amb Pegasus aquest dimecres a la seva seu a Estrasburg. Era un dels punts inclosos en l’ordre del dia, amb el títol “Ús del programari Pegasus per estats membres contra individus, incloent-hi eurodiputats, i la violació de drets fonamentals”. Ha estat un debat proposat pel grup d’Els Verds-Aliança Lliure Europea, on hi ha els eurodiputats catalans Diana Riba i Jordi Solé.

L’independentisme ha denunciat l’escàndol d’espionatge en un debat en què la immensa majoria de portaveus -excepte els eurodiputats del PP espanyol- han alertat dels perills de Pegasus, han confiat que la comissió d’investigació sobre el software de l’empresa NSO obtingui resultats i han demanat a la Comissió Europea que s’impliqui en esclarir el cas.

Una de les intervencions l’ha protagonitzat l’eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, que ha denunciat l’espionatge contra més de 60 persones a Catalunya i ha dit que Pegasus és utilitzat sense control per règims autoritaris i democràcies que espien ciutadans. “És molt greu”, ha advertit. En aquest sentit, Puigdemont ha dit que el conveni europeu de drets humans “està en perill” i que Europa “no pot mirar cap a una altra banda”.

L’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido ha protagonitzat una de les intervencions que ha despertat més polèmica. No ha dubtat a defensar l’ús de l’espionatge contra l’independentisme. “A ningú l’hauria de sorprendre que s’hagin pogut fer algunes escoltes a persones condemnades per delictes de sedició, que han repetit en nombroses ocasions que tornarien a fer aquests delictes, o que han arribat a afirmar que una hipotètica independència val vides humanes”, ha argumentat.

El comissari Johannes Hahn, en representació de la Comissió Europea, ha condemnat l’espionatge il·legal i ha dit que els estats membres han de garantir la seguretat nacional, però ho han de fer aplicant la legislació europea i controlant els serveis de seguretat.

(Visited 114 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari