1 de maig: milers de persones demanen pujar salaris, contenir preus i més igualtat

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha aprofitat la concentració de Madrid per anunciar una nova proposta: “En poques setmanes treballarem en una llei de participació institucional”

Manifestants celebren l'1 de maig a Barcelona (CCOO Catalunya)
Manifestants celebren l'1 de maig a Barcelona (CCOO Catalunya).

“Contenir preus, pujar salaris i posar fi a les desigualtats”. Aquestes són les principals reivindicacions de la capçalera de la concentració convocada per CCOO i UGT a Barcelona. Milers de persones s’han manifestat als carrers de la capital catalana, Girona, Tarragona, Lleida, Tortosa, Terrassa i Igualada per celebrar l’1 de maig i reclamar un nou augment de salaris, el control dels preus desorbitats per la inflació que ha provocat la pandèmia i s’ha agreujat per la Guerra d’Ucraïna i la reducció les diferències econòmiques entre classes socials i entre homes i dones.

Els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros respectivament, han insistit en la necessitat de pactar un augment salarial. Han informat a la patronal que no signaran cap conveni col·lectiu que no inclogui clàusules de revisió salarial.

Any d’èxit per la negociació col·lectiva

Pacheco ha afirmat que el 27% dels catalans ho té “impossible” per sobreviure a l’augment de preus i ha demanat ajudes directes de 300 euros per als més vulnerables. “La negociació col·lectiva ha de donar respostes per fer front a la crisi de preus que no hem provocat nosaltres, sinó les empreses energètiques amb la seva especulació”, ha afegit.

“Després de molts anys, podem sortir un 1 de maig amb unes condicions de treball millors que l’any anterior”, ha destacat el secretari general d’UGT Catalunya. Ros ha comparat la diferència entre les gestions del PP i de la coalició de PSOE i Unides Podem: si les respostes a la crisi del 2008 van ser “ERE i destrucció d’ocupació”, les conseqüències de la pandèmia del Covid-19 s’han combatut amb eines com els ERTO i la nova reforma laboral, que ha destacat que està permetent incrementar la contractació indefinida, especialment entre els més joves.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha enviat un missatge de suport als treballadors de la comunitat autònoma. “Alcem la veu per recordar el compromís del Govern perquè tothom tingui un treball digne, de qualitat i ben remunerat”, ha expressat.

El dret laboral del segle XXI

Molts treballadors de Madrid s’han manifestat amb la mateixa premissa que a Catalunya: “La solució: pujar salaris, contenir preus, més igualtat”. Al costat dels líders sindicals, Unai Sordo i Pepe Álvarez (CCOO i UGT), la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha recordat els assoliments de la negociació col·lectiva: “Hem pujat el salari mínim un 36% amb els sindicats”. “No ens conformem. Ara toca obrir les portes del dret laboral del segle XXI, canviar la realitat de dalt a baix”, ha declarat Díaz.

La líder d’Unides Podem ha aprofitat el moment per anunciar una nova proposta. “El diàleg social funciona i els anuncio que en poques setmanes treballarem en una llei de participació institucional”, ha assegurat.

El president Pedro Sánchez també ha tret pit a les xarxes socials pels èxits del Govern central. “Protegir els drets laborals, garantir les millors condicions de treball, la igualtat entre homes i dones i impulsar la formació per l’ocupació. En això treballem des de l’inici de la legislatura, amb diàleg social i polítiques públiques justes. Avancem”.

Els líders estatals de CCOO i UGT han insistit en la mateixa idea dels mandataris sindicals catalans. Han emfasitzat la necessitat de la pujada dels salaris dels treballadors i un “pacte de rendes” per assistir als que més estan sofrint la crisi.

Pressió a Macron

Ciutadans i sindicats de tota Europa han pres els carrers aquest diumenge per reivindicar els seus drets als governs estatals. A França, l’oposició al recentment elegit president, Emmanuel Macron, ha pogut desfogar-se abans d’un segon mandat que serà clau pel futur del país gal. Jean-Luc Mélenchon i Marine Le Pen són els dos principals aspirants a aconseguir el tron del líder de la República En Marxa i a trencar la majoria parlamentària del seu govern.

Per primera vegada i després de la nova derrota a la segona volta, Le Pen no anirà a l’ofrena floral del seu partit a Joana d’Arc. El president interí d’Agrupació Nacional, Jordan Bardella, li ha substituït: “Les eleccions no han acabat. Hi ha una tercera ronda, les eleccions legislatives, i seria inaudit que es donés un poder total a Emmanuel Macron”.

A Itàlia, s’ha organitzat un gran concert a l’aire lliure a Roma i protestes per tot el país unint la reivindicació d’un treball més digne i de la fi de la Guerra d’Ucraïna. “És un Primer de Maig de compromís social i civil per la pau i el treball”, ha afirmat Daniela Fumarola, líder del sindicat italià CISL.

A Eslovàquia i República Txeca, estudiants i altres persones s’han manifestat per donar suport a Ucraïna. Comunistes, anarquistes i grups antieuropeistes han realitzat les seves pròpies concentracions.

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari