Experts internacionals posen en dubte la veracitat del Catalangate

“M'alegra que la gent per fi comença a qüestionar a Citizen Lab i les ximpleries que està dient”, ha expressat l'estatunidenc Jonathan Scott, fundador de l'empresa Haktree i expert en pirateig de dispositius amb connexió a Internet

Fotomuntatge de hacker (Gerd Altmann, Pixabay)
Fotomuntatge de hacker (Gerd Altmann, Pixabay).

El Catalangate és 100% verídic? Experts internacionals en criptologia han criticar la veracitat de l’informe de Citizen Lab, en el qual es denuncia el suposat espionatge a més de 60 polítics independentistes i membres de la societat civil de Catalunya mitjançant el programa de vigilància Pegasus.

L’estatunidenc Jonathan Scott, fundador de l’empresa Haktree i expert en pirateig de dispositius amb connexió a Internet, ha posat en dubte l’informe del laboratori. “M’alegra que la gent per fi comença a qüestionar a Citizen Lab i les ximpleries que està dient. Necessitem deixar de propagar por, incertesa i dubte i detenir les mostres de spyware. Durant 11 anys, el públic no ha tingut cap prova d’spyware de Pegasus per part de Citizen Lab”, ha assegurat Scott, responent al fil publicat en la xarxa social per l’espanyol José Javier Olivas, investigador del Departament de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED).

Olivas ha enviat a Twitter un missatge on pregunta si Elies Campo, l’enginyer de telecomunicacions vinculat amb l’independentisme català, ha tergiversat deliberadament l’informe de Citizen Lab que va revelar el suposat espionatge: “Podria Campo o un altre membre de l’equip de Tecnologia de la Informació al darrere de Tsunami Democràtic haver fabricat algunes infeccions?”. L’enginyer ha argumentat el seu dubte en el concepte de fals positiu: encara que ho sembli, el telèfon mòbil analitzat no ha estat hackejat per a ser espiat.

Com funciona Pegasus?

Pegasus és un programa que utilitzen fonamentalment governs i autoritats autoritzades per entrar a dispositius i instal·lar mòduls a la memòria interna del telèfon per espiar a les seves víctimes. Es pot introduir mitjançant WhatsApp, Facebook, SMS i trucades.

Dins del dispositiu, el ‘software’ israelià rastreja totes les dades de la víctima (les confidencials incloses). Pot rastrejar els missatges de gairebé totes les aplicacions d’un smartphone, utilitzar la gravadora, fer captures de pantalla i, fins i tot, rastrejar la ubicació del propietari del dispositiu i saber amb quines persones s’ha reunit.

Aquest spyware no deixa rastre de la seva activitat. S’oculta a la memòria temporal del dispositiu perquè l’usuari no pugui identificar-lo ni durant ni després del ciberatac. Quan el telèfon s’apaga, Pegasus desapareix sense deixar rastre. L’única cosa que l’usuari pot notar al seu dispositiu, i que pot produir-se per altres motius, és que el seu processador va més lent, que consumeix més bateria i que algunes dades han desaparegut sense que les hagi esborrat ell mateix.

El laboratori d’Elies Campo

Citizen Lab va ser fundat el 2001 per Ronald Deibert, professor de ciències polítiques, filòsof i docent de relacions internacionals a la Universitat de Toronto. La Fundació Ford el va contactar per oferir-li un projecte “contraespionatge a favor de la societat civil global”. La idea es va posar en marxa a la universitat amb la beca inicial de la fundació de 250.000 dòlars.

El laboratori es declara “independent d’interessos governamentals i corporatius” i ha rebut fons de les fundacions Open Society de George Soros, la Fundació Hewlett, el Consell de Recerca de Ciències Socials i Humanitats del Canadà i el Centre de Recerca per al Desenvolupament Internacional canadenc, entre altres.

Actualment 25 investigadors treballen a temps complet, experts que “podrien guanyar cinc o sis vegades més al sector privat”, ha explicat Deibert en una entrevista a AP. També té els serveis de prop de mitja dotzena d’associats i acadèmics. Elies Campo Cid, que va redactar l’informe del Catalangate, es troba a l’última categoria esmentada.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides