Guerra a Ucraïna: Zelenski denuncia camps de concentració russos i deportacions a Sibèria

El president d’Ucraïna ha anunciat dues línies vermelles que provocarien que el govern ucraïnès abandonés les negociacions de pau amb Rússia: l'atac a la fàbrica siderúrgica d’Azovstal a Mariúpol i un referèndum a un territori ocupat

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski.

El fantasma de l’Alemanya nazi apareix amb les últimes accions de Rússia a la Guerra d’Ucraïna. El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha denunciat aquest dissabte, 23 d’abril, que l’exèrcit de Vladímir Putin està retenint a ciutadans ucraïnesos a camps de concentració, des d’on són enviats a Sibèria i a l’extrem orient del territori rus. “Rússia continua donant suport a les activitats dels anomenats camps de filtració, entre ells prop de Mariúpol. Encara que el nom apropiat és realment diferent: són camps de concentració. Com els que van construir també els nazis en el seu moment”, va dir anit, tal com recullen les agències Ukrinform i Unian.

“Els ucraïnesos d’aquests camps -els supervivents- són enviats a territori ocupat i a Rússia. S’han registrat fets de deportació dels nostres ciutadans a l’interior de Rússia, a Sibèria, fins i tot a Vladivostok. També deporten als nens amb l’esperança que oblidin on està la seva llar, d’on són. I són d’Ucraïna”, ha explicat.

Línies vermelles

Zelenski ha avisat que hi ha dues línies vermelles que provocarien que el govern ucraïnès abandonés les negociacions de pau amb Rússia. D’una banda, un atac a les forces que resisteixen a Mariúpol a la planta siderúrgica d’Azovstal. Per l’altra banda, que el govern rus que lidera Putin realitzi referèndums a algun dels territoris ocupats a Ucraïna.

“Si els nostres homes són assassinats en Mariúpol, Ucraïna es retirarà de qualsevol procés de negociació”, ha sentenciat el president ucraïnès. Zelenski ha donat una roda de premsa de gairebé dues hores ahir, dia 23, a la tarda al metre de Kíev. Ha atès nombrosos mitjans nacionals i, sobretot, internacionals.

A la fàbrica de Azovstal continuen resistint forces militars, entre les quals destaquen l’ultranacionalista Batalló Azov, i uns mil civils que es van amagar allà. Aquest dissabte, el batalló ha difós imatges de nens i nenes refugiats als canals subterranis d’Azovstal.

El dissabte, 23 d’abril, Putin ha donat l’ordre de no assaltar la planta, però sí de mantenir el bloqueig de queviures a les persones que es troben al seu interior. El govern ucraïnès ha denunciat atacs a la fàbrica durant la jornada.

Treva real per Pasqua

Mykhailo Podolyak, assessor del president Zelenski i negociador amb Rússia, ha demanat a Moscou que acordin “una treva real per Pasqua” durant avui, diumenge 24 d’abril. Ha denunciat a Twitter que “Rússia ha atacat constantment la ciutat de Mariúpol”.

“El lloc on es troben els nostres soldats i civils està cobert de bombes, foc, artilleria i una concentració intensa de forces i equips d’assalt”, ha informat. Ha insistit en la necessitat de crear immediatament un corredor humanitari i de tornar a intentar una “ronda especial de negociacions per facilitar l’intercanvi de militars i civils”.

(Visited 96 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari