Guerra d’Ucraïna: el secretari de general de l’ONU es reunirà amb Putin a Moscou

L'alta comissionada de l'Oficina de Nacions Unides pels Drets Humans veu “evidències creixents” de crims de guerra a la invasió a territori ucraïnès

António Guterres, secretari general de l'ONU (Organització de Nacions Unides)
António Guterres, secretari general de l'ONU (Organització de Nacions Unides).

El president de Rússia, Vladímir Putin, i el ministre d’Exteriors rus, Sergey Lavrov, rebran al secretari general de l’ONU, António Guterres, a Moscou, segons ha explicat l’organisme internacional ahir, divendres 22 d’abril. L’anunci s’ha produït després de setmanes de pressió d’ex alts càrrecs de l’organització i altres persones que van ocupar funcions rellevants.

200 persones vinculades amb l’ONU han enviat una carta a Guterres, reclamant compromís personal i lideratge per fer de mediador per la pau a Ucraïna. L’ONU s’arrisca al fet que es qüestioni el sentit de la seva pròpia existència.

Pressió interna

Els ex alts càrrecs, entre els quals es troben molts exsubsecretaris de l’ONU, han demanat al secretari general que elevi el seu perfil i es comprometi personalment per garantir la pau. A la carta, els autors han recordat que Ucraïna ha estat envaïda per un dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i que això situa a l’organització davant una prova de foc que amenaça la seva existència.

“El que nosaltres esperem, també el públic general, és una major implicació política de l’ONU en aquesta crisi, així com un compromís públic i una resposta humanitària de gran envergadura”, han expressat. “Volem veure una estratègia clara per restablir la pau, començant per un alto-el-foc provisional, així com un desplegament l’acció de l’ONU en la mediació i la resolució de conflictes”, han sentenciat.

Els signants de la carta han proposat accions per donar visibilitat a “la determinació de l’ONU d’abordar aquesta gran crisi amb valentia”. “Visites a les zones afectades pel conflicte, un diàleg amb les parts enfrontades, fins i tot el trasllat temporal de l’oficina del secretari general a Europa, més prop d’unes negociacions que es necessiten amb urgència”, han descrit.

Denúncia de crims de guerra

Hores abans de l’anunci del viatge de Guterres, l’Oficina de les Nacions Unides pels Drets Humans ha assenyalat “evidències creixents” de crims de guerra a Ucraïna. “Les forces armades russes han bombardejat indiscriminadament àrees poblades, assassinant a civils i destruint hospitals, escoles”, ha explicat.

“La llei humanitària internacional no sols ha estat ignorada sinó totalment abandonada”, ha indicat aquest divendres, 22 d’abril, l’alta comissionada de l’ONU pels drets humans, Michelle Bachelet. “Durant les últimes vuit setmanes, el dret humanitari internacional no sols ha estat ignorat, sinó que s’ha tirat per la borda”, ha afegit l’expresidenta de Xile. L’alta comissionada ha denunciat que l’atac a l’estació de tren de Kramatorsk el 8 d’abril, que va causar la mort de 60 persones i va ferir a altres 111, simbolitza la falta de respecte a les lleis internacionals que prohibeixen accions militars indiscriminades d’aquest tipus.

Bachelet ha denunciat que s’està coneixent cada vegada amb més detalls “l’escala de les execucions sumàries de civils a zones prèviament ocupades per les forces russes”. Ha demanat esforços per conservar les proves d’aquests crims de guerra, tractar dignament les restes mortals i donar ajuda psicològica als supervivents i als seus familiars.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.