Catalangate: reunió urgent entre Govern de Sánchez i Generalitat per solucionar el conflicte per Pegasus

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha demanat diàleg per resoldre la “greu” situació pel suposat espionatge de polítics i membres de la societat civil de Catalunya

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a una reunió sobre la Guerra d'Ucraïna del Consell de Seguretat Nacional (Govern d'Espanya)
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a una reunió sobre la Guerra d'Ucraïna del Consell de Seguretat Nacional (Govern d'Espanya).

Félix Bolaños, mà dreta del Govern de Pedro Sánchez, ha començat a rebaixar la tensió pel Catalangate, el cas de suposat espionatge massiu a dirigents catalans del qual encara es desconeix la seva autoria. L’executiu central ha anunciat que el ministre de Presidència es reunirà demà, diumenge 24 d’abril, a les 10.00 hores amb la consellera Laura Vilagrà, persona de confiança de Pere Aragonès.

El titular de la Presidència ha buidat la seva agenda pública dels pròxims dies per reconstruir els ponts amb la Generalitat de Catalunya després de la revelació de l’espionatge de més de 60 polítics i membres de la societat civil de Catalunya mitjançant els programes israelians Pegasus i Cadiru, segons ha informat ‘The New Yorker’. Per al Govern de Sánchez, han explicat fonts de la Moncloa, “és molt important continuar mantenint la mateixa voluntat de diàleg que s’ha vingut fent fins ara” amb la Generalitat des que el president d’Espanya va arribar al poder al juny del 2018.

L’executiu estatal ha assegurat que “es continuarà apostant pel diàleg i l’acord” i que “el camí a seguir és la cooperació institucional i el diàleg”, perquè els catalans i la resta d’espanyols “ho agrairan”. El Govern de Sánchez ha recordat que s’ha avançat molt des de la situació anterior des de la tardor del ‘procés’ del 2017 i després de la condemna del Suprem als dirigents independentistes.

Aragonès reclama explicacions

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha viatjat a Madrid per coordinar una resposta conjunta dels partits afectats. “No té cap sentit que el president del Govern, avui dia, encara no hagi donat cap explicació”, havia recriminat avui al matí abans d’oficialitzar-se la reunió amb Bolaños. ERC, principal soci d’investidura de Sánchez, havia alertat a l’Executiu que la seva política d’aliances al Congrés podria saltar pels aires si no es donaven explicacions sobre els responsables de l’espionatge massiu amb els ‘softwares’ d’Israel.

El president del Govern encara no s’ha pronunciat i el president de la Generalitat ha criticat les declaracions de la ministra de Defensa, Margarita Robles. “Les explicacions que ha donat fins al moment la ministra de Defensa són insuficients i, diria més, són contraproduents. Dir que el CNI no es pot defensar… Qui no es pot defensar som les 60 persones que hem vist envaïda, espiada i vulnerada la nostra vida personal”, ha sentenciat Aragonès.

Yolanda Díaz demana paciència

A l’Ajuntament de Barcelona la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha demanat que es prioritzi el diàleg i ha confirmat que l’executiu, amb Pedro Sánchez com a líder, està treballant per donar les explicacions que reclamen les víctimes de l’espionatge amb Pegasus.

La ministra de Treball ha reconegut “la situació és greu” fins al punt que ha afirmat que ella mateixa té por que els responsables hagin pogut espiar-la. “Justament perquè és greu exigeix diàleg, diàleg i diàleg”, ha expressat la vicepresidenta.

La líder d’Unides Podem ha demanat temps al partit republicà amb aquesta crida per donar les explicacions que reclama ERC i que no dinamiti la majoria de la investidura que ha possibilitat els últims Pressupostos Generals de l’Estat i l’aprovació de reformes com la de les pensions. Els republicans han amenaçat a la coalició amb un “Vietnam” a cada votació del Congrés fins que assumeixin responsabilitats. Díaz ha explicat que Pedro Sánchez, amb qui parla “permanentment” i manté “una magnífica relació”, està treballant en aquest tema “que és de màxima importància pel conjunt del país i sobretot per a les democràcies contemporànies”.

(Visited 87 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari