Aragonès, Torra i Artur Mas: revelat un cas d’espionatge a 65 personalitats catalanes

El setmanari ‘The New Yorker’ ha denunciat que s'han intervingut les comunicacions de polítics i membres de la societat civil de Catalunya amb el programa israelià de vigilància Pegasus

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'expresident Quim Torra al Parlament de Catalunya
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'expresident Quim Torra al Parlament de Catalunya.

Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas han estat víctimes d’un cas d’espionatge que ha afectat 65 polítics i membres de la societat civil de Catalunya, molts d’ells independentistes. El setmanari nord-americà ‘The New Yorker’ ha revelat aquest dilluns, 18 d’abril, que s’han intervingut les comunicacions amb Pegasus, un programa israelià de vigilància que només poden comprar governs i forces i cossos de seguretat per combatre el crim.

Ronan Farrow ha explicat al seu reportatge titulat ‘Com les democràcies espien als seus ciutadans’ que l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé, que va substituir Oriol Junqueras, va sospitar que estava sent víctima d’espionatge mitjançant el mòbil i va contactar amb l’investigador de seguretat Elies Campo, col·laborador del Citizen Lab, un grup d’investigació amb seu a la Universitat de Toronto que analitza abusos dels drets humans amb tecnologia avançada.

Citizen Lab ha corroborat que han hackejat el mòbil de Solé i el de 65 polítics catalans i membres de la societat civil, entre els quals es troben l’expresident del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i el líder d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall. “Més de seixanta telèfons, propietat de polítics catalans, advocats i activistes a Espanya i de tota Europa han estat espiats amb Pegasus”, ha afirmat Farrow.

La recerca del Citizen Lab “suggereix que el Govern ha utilitzat Pegasus”. El programa dissenyat per l’empresa israeliana NSO permet escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l’historial de navegació i fins i tot activar per control remot la càmera i el micròfon dels telèfons mòbils.

Govern i autoritats es desvinculen

La ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha assegurat que no té constància dels fets a la roda de premsa després del Consell de Ministres. Ha afirmat que correspondrà a la justícia investigar si el hackeig s’ha produït i en quines circumstàncies. Ha recordat que qualsevol intervenció d’un mòbil a Espanya requereix una autorització judicial prèvia.

Fonts d’Interior han declarat que ni el ministeri, ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil “han tingut mai cap relació” amb la companyia israeliana. Han afirmat que tampoc “han contractat cap” dels serveis de NSO i, per tant, tampoc el ‘software’ de Pegasus.

Indignació independentista

El president del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat al Govern de Pedro Sánchez que ofereixi “garanties fiables i transparents” que el CNI i les forces de seguretat de l’Estat no estan involucrats en l’espionatge. “Totes les sospites apunten al fet que sí. No sé quin Estat pot tenir interès a saber què fa l’autoritat de Catalunya que no sigui l’Estat espanyol”, ha assenyalat Aragonès.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha criticat de manera categòrica el cas d’espionatge: “Ens persegueixen per terra, mar i aire: ens peguen quan votem, ens assetgen judicialment, ens empresonen i ara sabem que també ens espien. Es veu que algunes finalitats justifiquen tots els mitjans”. El líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, l’ha qualificat de “l’escàndol antidemocràtic més gran d’Europa”.

Oriol Junqueras, president d’ERC, ha denunciat que “l’independentisme ha estat víctima del cas d’espionatge il·legal més gran del món” i que el “Catalan Gate” és “un atemptat directe contra la democràcia, els drets i les llibertats fonamentals”. “Aquesta causa no quedarà impune”, ha sentenciat.

L’expresident Carles Puigdemont ha atribuït el suposat espionatge als serveis d’intel·ligència espanyols. “Hem estat espiats de manera massiva i il·legal a través d’un programa que només poden tenir els estats. Polítics, advocats i activistes, víctimes de la guerra bruta i bruta de l’estat espanyol per a lluitar contra una idea legítima”, ha indicat.

(Visited 186 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari