Illa convida a Feijóo a sumar-se al pacte lingüístic de l’escola catalana

El líder del PSC repta el cap de l'executiu del PP a afegir-se a l'acord signat pel PSC, ERC i En Comú Podem: “O és que el català a Catalunya ha de tenir un tractament diferent que el gallec a Galícia?”

El tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el líder del PSC, Salvador Illa
El tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el líder del PSC, Salvador Illa.

Salvador Illa, líder del PSC, ha convidat al nou president del PP, Alberto Núñez-Feijóo, a unir-se al pacte lingüístic per protegir el català com a idioma vehicular a l’escola i reconèixer el castellà com a llengua d’ensenyament per primera vegada: “Si algú proclama que hi ha canvis d’orientació i que el lideratge del senyor Feijóo és diferent al de Pablo Casado, a mi m’agradaria que això es corroborés amb fets. L’ocasió és aquesta. O és que el català a Catalunya ha de tenir un tractament diferent que el gallec a Galícia?”, ha qüestionat Illa en una entrevista a EFE, fent referència a les polítiques promogudes pel president gallec a la Xunta.

El 28 d’abril PSC, ERC i En Comú Podem votaran a favor de la proposta de reforma de la llei de política lingüística que han pactat. La decisió de Junts encara no es coneix després de les crítiques a la signatura de l’acord del sector més extremista del partit, que assegura que la iniciativa suposaria desfer el sistema d’immersió lingüística de l’educació catalana. La resolució dependrà de la posició d’Òmnium Cultural i ANC.

Castellà com a llengua d’aprenentatge

El líder del PPC, Alejandro Fernández, ha dit que el seu partit votarà en contra. L’exministre considera que “hi ha majoria suficient” per aprovar el canvi legal. Així i tot, ha afirmat que el Partit Popular hauria de sumar-se a l’acord, ja que “va ser clau als pactes de política lingüística que va haver-hi a Catalunya”. “Si estan per la defensa del català a l’escola, sumin-se, perquè objectivament la modificació que es planteja reconeix el castellà com a llengua d’aprenentatge. En termes objectius, des d’aquest punt de vista, no crec que puguin estar en desacord”, ha assenyalat.

Illa ha contraatacat als qui consideren que la reforma posaria en risc alguna de les dues llengües: “Confonen la defensa del català amb l’atac al castellà”. “Cal tenir altura de mires, coratge i generositat. El millor servei que podem fer a la llengua catalana és despolititzar-la”, ha sentenciat.

Ha demanat al Govern de Pere Aragonès que siguin “autoexigents” i autocrítics quan analitzen el declivi de l’ús social del català. “L’ús del català ha retrocedit. Per què no ens preguntem per què? Per què no ens preguntem si es podrien haver fet unes polítiques diferents des del Govern de la Generalitat?”, s’ha preguntat.

També ha reclamat un major esforç del Govern del Pedro Sánchez per promocionar les llengües cooficials, que són part de la “riquesa” del conjunt d’Espanya. Per millorar la protecció del català, ha indicat, és fonamental la taula de diàleg entre governs, que està a l’espera que es programi la data per a la pròxima reunió, prevista per a “principis d’any”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.