Els agricultors reclamen mesures urgents pels danys de les gelades

La plataforma Salvem la Pagesia, defensem el món rural demanen millores en les assegurances agràries, ajudes directes i agilitar i facilitar EROS i ERTOs per a treballadors

Conreus glaçats
Conreus glaçats

Les gelades provocades pel fred polar han arrasat amb els camps d’alguns agricultors de Catalunya. La plataforma Salvem la Pagesia, defensem el món rural ha informat que han quedat afectades unes 50.000 hectàrees a la província de Lleida i han reclamat mesures “de xoc” per atenuar les conseqüències del temporal i per fer viables les explotacions agràries.

La plataforma es va reunir el dijous 7 d’abril a les 20.00 hores al municipi de Seròs, al Segrià, per abordar els efectes que tindran les gelades d’aquesta setmana a les produccions agràries a les localitats de la comarca i d’Aragó durant els 24 mesos següents (la campanya d’enguany i la pròxima).

Els participants de la reunió han qualificat la situació de “dramàtica” i han apuntat que el sector ha quedat “tocat”. Han demanat millores a les assegurances agràries en assumptes de franquícies, quilos assegurats i cobertures; ajuts directes per a donar liquiditat al sector agrícola; préstecs tous o subvencionats; exempcions de pagament dels mòduls i de l’impost de societats, i agilitzar i facilitar EROS i ERTOs per a treballadors.

Han afirmat que exigiran a les administracions bonificacions i ajudes fiscals per a les persones titulars de les explotacions afectades. També reclamaran al Govern de la Generalitat de Catalunya “més ajudes” per contractar a agroassegurances.

Assegurar el 100% de la collita

Més de vint ajuntaments de Terres de Lleida van participar en la trobada al costat de sindicats, Afrucat i la Plataforma de Fruita dolça. L’Ajuntament d’Alcarràs ha confirmat que demanarà a Agroseguro que elimini dels seus contractes les clàusules que paralitzin les explotacions agràries que resultin afectades tres anys seguits per gelades i que impedeixin que es pugui assegurar el 100% de la collita a la campanya següent.

A ‘Planta baixa’ de TV3, l’agricultor Josep Maria Hervera ha mostrat les conseqüències de les gelades. “La situació és extrema, perquè l’afectació de fred polar ho ha fulminat tot”, ha expressat. Ha destacat la importància del sector agrícola a Catalunya: “És un motor econòmic que dona vida no tan sols a la gent que ve a treballar, sinó també a tota la indústria paral·lela que viu pertot arreu nostre i els mercats d’exportació. Necessitem que l’administració ens ajudi”.

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari