El deute energètic s’acumula per la manca d’acció del Govern català

El sector social reclama a l'executiu de la Generalitat la creació del Fons d’Atenció Solidària, pendent des del 2021

Francina Alsina i Maria Campuzano

Des de l’1 de gener del 2021, el Fons d’Atenció Solidària havia de fer front als deutes acumulats per les persones o famílies en situació de pobresa energètica a Catalunya. A dia d’avui, la Generalitat encara no ha creat aquest fons econòmic, i el deute acumulat per les més de 35.000 famílies catalanes amb informe de vulnerabilitat social ja s’eleva a 19 milions d’euros.

La creació del fons s’emmarca en el conveni de cooperació subscrit pel Govern català i Endesa el 3 d’abril del 2021. Ara fa un any, la Generalitat va definir aquest conveni com un acord històric, i anunciava que suposava la regulació, per primera vegada, de l’aplicació de la llei 24/2015, de mesures urgents, per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, per impedir així el tall del subministrament energètic a les famílies més vulnerables.

Segons el conveni signat, Endesa assumia el 100% del deute acumulat de les famílies entre el 2015 i el 2018, i el 50% de les factures impagades per les famílies amb informes de vulnerabilitat social durant el període 2019-2020. A partir de l’1 de gener del 2021 i fins a l’actualitat, el deute havia d’anar a càrrec d’un Fons d’Atenció Solidària que, un any després de l’acord, és inexistent.

El Fons d’Atenció Solidària hauria de ser finançat “com a mínim en un 50%, per Endesa, i com a màxim en un 50%, per les administracions públiques”. La voluntat, segons el conveni, és que “les administracions públiques es corresponsabilitzaran juntament amb les companyies per afrontar les obligacions de donar cobertura en forma d’ajuts, atenció i suport a les persones i les llars acreditades com a vulnerables a fi i efecte de no generar deute”.

El deute existeix i està creixent, mentre que el fons no s’ha creat i no està finançant cap factura energètica. Entre els deutes acumulats, segons regula l’acord, hi ha els clients vulnerables severs en risc d’exclusió social, situats en el bo social, amb un grau de cobertura que va des del 100% fins al 50%. Altres factures incloses en aquest apartat són clients vulnerables, sense bo social, però amb plans individuals d’atenció de serveis socials.

La manca d’actuació dels departaments d’Afers Socials i Empresa ha generat que les liquidacions previstes, segons preveia l’operativa del conveni, estiguin pendents des del primer trimestre del 2021, i per tant s’estan acumulant quatre trimestres.

L’incompliment de la Generalitat ha obligat el sector social a reclamar públicament la seva execució immediata. En declaracions a EL TRIANGLE, la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, Francina Alsina, ha denunciat que “el deute acumulat està quedant al descobert des del 2021” i “no tenim cap informació del Govern sobre la creació del fons, i això ens amoïna i ens fa patir”. Francina Alsina es pregunta “què passarà ara, quan veiem que el 30% de la població catalana viu en exclusió social segons l’informe Foessa-Càritas; la pandèmia ha portat un milió de persones més a la pobresa; el mercat laboral és molt precari i vivim una situació social sense precedents”.

A tot això, cal afegir-hi l’impacte de la guerra d’Ucraïna, que ha incidit en els preus de l’energia, en els preus dels productes bàsics i en un fort increment  de la inflació. Alsina considera que “és molt fort” que Catalunya estigui a la cua de l’Estat espanyol en relació amb l’índex relacionat amb la situació de pobresa i d’exclusió social.

Segons destaca la presidenta de la Taula, “Catalunya està al nivell de Gran Canària i  per sota d’Andalusia o Extremadura.” Segons l’informe Einsfoessa Exclusió i Desenvolupament social a Catalunya 2021, la nostra comunitat encapçala el percentatge més alt d’exclusió de tot l’Estat: supera la mitjana estatal del 23% i se situa en el 29%.

La presidenta de la Taula, que aplega més de 3.000 entitats socials, sosté que “és el moment d’abordar la situació de cara i impulsar polítiques estructurals, perquè fins ara només anem apedaçant”. Per Alsina, “cal revertir la política que s’està fent perquè les polítiques socials no han funcionat”.  Demana al govern català que utilitzi els instruments que ja té al seu abast: “El conveni amb Endesa era molt bo, i cal que es compleixi al 100%. Cal que hi entrin Naturgy i Iberdrola, com estava previst, perquè les tres companyies apleguen més del 80% del mercat actual a Catalunya”. A part, també és important, per Francisa Alsina, que funcionin i encaixin la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital per poder afrontar la greu situació social en què ens trobem.

(Visited 110 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari