Acusen d’homicidi la residència de Premià on moriren 87 avis de covid

La Fiscalia creu que la direcció del centre va provocar un "patiment gratuït" per la "desatenció" dels residents

Servicios de desinfección en la entrada de la residencia de Ca n' Ame
Serveis de desinfecció a l'entrada de la residència de Ca n'Amell, a Premià de Mar

La Fiscalia ha presentat una nova querella per homicidi imprudent per la gestió de la covid en una residència de gent gran. Després del cas de Tremp, ara acusa d’homicidi imprudent dos responsables del centre Ca n’Amell de Premià de Mar, per la mort de 87 residents durant la primera onada. Segons l’acusació, van incomplir de manera sistemàtica totes les indicacions sanitàries per evitar la propagació del virus.

El fiscal apunta al director de la residència i a la directora mèdica, a qui acusa de provocar un “patiment gratuït” als usuaris de la residència, d’haver-los “desatès” i de no prendre cap mesura contra el coronavirus. I també obre la porta a investigar qualsevol altra persona que col·laborés amb els presumptes homicidis imprudents. En total van morir 87 dels 200 residents del centre.

La querella presentada als jutjats de Mataró explica com les autoritats sanitàries van donar als responsables de la residència indicacions sobre com fer circuits d’aïllament, utilitzar materials o sectoritzar les instal·lacions, però no només van desatendre les instruccions sinó que van donar ordres contradictòries. Per això, creuen que no poden argumentar desconeixement o manca de material com és el cas d’altres centres afectats per la primera onada.

De fet, la Fiscalia acusa el director de la residència de “prohibir expressament l’ús de la mascareta sota amenaça de sanció disciplinària” i també d’obligar alguns treballadors a “anar a treballar tot i presentar símptomes de covid-19”.

Segons relata la Fiscalia, ja hi havia dèficits importants en la gestió del centre abans del març de 2020, i el nombre de treballadors era insuficient per donar una bona atenció als residents. Aquestes irregularitats es van veure “incrementats exponencialment” arran de la pandèmia.

(Visited 86 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari