Vista clau per a Puigdemont a Luxemburg

El TJUE aborda les preguntes formulades per Llarena sobre l’euroordre

Puigdemont, amb Ponsatí, Puig, Comín i Serret.
Puigdemont, amb Ponsatí, Puig, Comín i Serret.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) celebra aquest dimarts una vista sobre les qüestions prejudicials que va plantejar el jutge instructor de la causa principal sobre el procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, arran de la negativa de la justícia belga a lliurar l’exconseller Lluís Puig, processat per malversació.

Es tracta d’un dels dos casos que marcaran el futur judicial de l’expresident català, eurodiputat i líder de Junts, Carles Puigdemont, i dels seus exconsellers i també eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí.

Durant la vista s’abordaran els motius pels quals una euroordre pot ser rebutjada. En particular, si el jutge a qui li correspon l’execució de l’euroordre té autoritat sobre la competència del jutge que l’emet per denegar l’entrega.

El Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les va negar a la justícia espanyola el lliurament de Puig indicant en una resolució que, si l’acceptava, aquest exconseller podria patir una violació dels seus drets fonamentals, pel que fa a la presumpció d’innocència, i que el Suprem no té competències per emetre l’euroordre, ja que considera que el tribunal el determina el lloc on el presumpte delicte s’hauria comès. Segons el seu parer, l’euroordre l’hauria d’haver emès el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El TJUE, amb seu a Luxemburg, no donarà una resposta a les qüestions plantejades per Llarena aquest dimarts, sinó que escoltarà les parts personades, entre les quals hi ha els advocats de Puigdemont i Puig, la Fiscalia espanyola, l’Advocacia de l’Estat, el partit Vox, Bèlgica, Polònia i Romania.

(Visited 109 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari