La Fiscalia arxiva les investigacions per abusos de poder i assetjament sexual a l’Institut del Teatre

Els casos afectaven un docent i altres dotze exdocents del centre que van ser denunciats per alumnes

Joan Ollé

La Fiscalia ha decidit arxivar les dues investigacions obertes per denúncies de presumptes casos d’abusos de poder i assetjament sexual contra professors de l’Institut del Teatre, centre docent d’activitats artístiques depenent de la Diputació de Barcelona. Les investigacions afectaven un professor en actiu, Boris Dausà, que havia estat denunciat per assetjament sexual, i contra uns altres dotze professors ja jubilats que havien estat denunciats també per assetjament sexual, conductes abusives o abús de poder contra alumnes del centre.

La direcció de l’Institut del Teatre va decidir expedientar i apartar de la docència Dausà després de detectar “indicis” d’assetjament sexual per part d’aquest professor a algunes alumnes. L’Institut del Teatre va enviar el cas al Ministeri Fiscal perquè procedís a investigar-lo i la fiscalia ha decidit, finalment, arxivar la investigació a l’argumentar que “no hi ha suficients indicis” que Dausà “hagi comès delicte d’assetjament sexual”, tot i que reconeix que el professor va tenir “actituds i comportaments de caràcter sexualitzat respecte a l’alumnat”, afegint que les actituds denunciades “no comporten la intervenció del dret penal”.

L’altra investigació que la Fiscalia ha decidit arxivar afectava una dotzena de professors, que ja no treballen a l’Institut del Teatre per haver-se jubilat, que havien estat denunciats per presumptes casos d’assetjament sexual, conductes abusives o abús de poder que haurien exercit contra alumnes i exalumnes. Aquesta segona investigació feia referència a deu instàncies presentades per alumnes i exalumnes que denunciaven fets que en alguns casos eren de fa més de vint-i-cinc anys, per la qual cosa podrien haver prescrit.

Les denuncies contra aquests dotze exprofessors, entre els quals hi havia l’exdirector del centre Joan Ollé, no van ser investigades per l’Institut del Teatre, pel fet que els denunciats ja no formaven part dels docents de l’institut. La Fiscalia també ha argumentat que en els casos de Dausà com en els que no haurien prescrit dels altres exprofessors no es poden perseguir d’ofici sense la denúncia de les presumptes víctimes, i es dona la circumstància que cap dels testimonis que van denunciar el cas al diari ARA, que va ser el primer a parlar-ne, van presentar denúncia davant la justícia.

(Visited 116 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari