La inflació es dispara fins al 9,8%

L’INE registra la pujada de preus més gran des del 1985 per l’impacte de la guerra d’Ucraïna

Benzinera

Foto: Rama (Wikimedia Commons)

La inflació s’ha disparat aquest mes de març fins al 9,8%, en comparació amb el mateix mes de l’any passat, segons la dada avançada aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la pujada interanual més gran dels preus des del maig del 1985.

Aquesta dada supera per 2,2 punts la que es va registrar aquest mes de febrer, del 7,6%, la qual es va situar, al seu torn, 1,5 punts per sobre de la que s’havia registrat el gener d’enguany.

Aquest nou increment de la inflació es produeix esperonat per la pujada dels preus de l’energia, en particular del petroli i el gas, relacionada amb la guerra d’Ucraïna i les sancions imposades a Rússia, un destaca productor d’aquestes matèries primeres.

El govern d’Espanya atribueix a la repercussió de la invasió d’Ucraïna un 73% de l’increment dels preus. En concret, a l’efecte sobre els preus de l’energia i els aliments no elaborats.

El president Pedro Sánchez ha reconegut que la dada és “dolenta”, però ha dit que espera que les mesures activades pel seu govern, entre les quals hi ha una rebaixa del preu dels combustibles i limitacions a l’increment dels lloguers d’habitatges, aconsegueixin “estabilitzar el cost de la vida”.

Pel que fa a la inflació subjacent, un càlcul que no inclou l’energia ni els aliments frescos, ara és del 3,4%, la més alta des del setembre del 2008, després d’un increment de quatre dècimes aquest mes de març.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.