La Moncloa aprova el pla contra la guerra i demana unanimitat política

En total són 6.000 milions en subvencions directes i rebaixes d'impostos i 10.000 milions més en crèdits empresarials

Les vicepresdentes Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera

El govern espanyol ha aprovat el pla de resposta a la guerra d’Ucraïna. Inclou la bonificació de 20 cèntims per litre de benzina i una trentena de mesures més per rebaixar els preus de l’energia. També hi ha totes les ajudes al sector dels transports i els avals a empreses. En total són 6.000 milions d’euros en subvencions directes i rebaixes d’impostos i 10.000 milions més en crèdits empresarials.

Després del consell de ministres espanyol, les vicepresidentes Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera han presentat en roda de premsa les mesures, algunes d’elles ja avançades pel president del govern, Pedro Sánchez.

Els objectius prioritaris del pla de xoc són rebaixar el preu de totes les energies, apuntalar financerament les empreses més afectades i evitar una espiral d’inflació que dispari encara més l’IPC. La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha assegurat que són “mesures sense precedents” per mitigar les conseqüències de la guerra.

Calviño ha apel·lat en diverses ocasions a la “unitat” de les forces polítiques. “Si no és ara, després de dos anys de pandèmia, un volcà i una guerra, quan respondrem units els espanyols?”, s’ha preguntat.

D’altra banda, la Moncloa admet que la limitació del preu del gas no es podrà aplicar fins d’aquí a pràcticament un mes. La vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, reconeix que cal la validació europea i això requereix el seu temps.

El pla del govern espanyol també fa èmfasi en la prohibició explícita a les empreses d’acomiadar amb l’argument de la pujada de preus. Per fer qualsevol ajustament de plantilla cal recórrer als ERTO, igual que passava amb la pandèmia de la covid-19, ha emfatitzat la vicepresidenta segona Yolanda Díaz.

El paquet de mesures no inclou una de les peticions que havien fet Unides Podem i alguns dels socis de la investidura, com ERC, de crear un impost per a les grans companyies elèctriques.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.