Una vida de lluita per la justícia

“Justícia-Democràcia”. Així de simple i clar és el títol del primer dels tres llibres amb què Carlos Jiménez Villarejo condensarà la seva trajectòria vital de lluita i recerca d’aquests dos objectius: la justícia i la democràcia. A Espanya, la democràcia, amb els seus defectes i limitacions, va arribar després de la mort del dictador quan Jiménez Villarejo tenia 40 anys. Havia ingressat a la carrera fiscal el 1961 i durant la dictadura va militar al PSUC i va participar en la creació de l’organització Justícia Democràtica. Aquesta lluita antifranquista li va comportar un trasllat forçós de la Fiscalia de Barcelona a la d’Osca el 1973.

El vaig conèixer quan juntament amb Enric González i Jaume Reixach escrivíem el llibre “Banca catalana, más que un banco, más que una crisis”. Ell i els seu company José María Mena eren els fiscals que van redactar la querella contra l’amo d’aquell banc, Jordi Pujol, i el seu consell d’administració. Ells dos van ser dels pocs que van gosar donar la cara en la denúncia del comportament irregular d’uns banquers, la impunitat dels quals ha estat un llast històric per Catalunya.

Després hem anat coincidint en diversos fronts. Com a periodista l’he entrevistat algunes vegades i com a amic hem compartit estones agradables i alguns compromisos polítics i ideològics. Fa uns dies el vaig acompanyar davant el consulat rus de Barcelona on va voler anar a reclamar que el Tribunal Penal Internacional jutgi Vladimir Putin per crims de guerra.

En el debat que obsessiona els mitjans públics de comunicació de la Generalitat i un bon grapat de privats sobre la proposta de que Catalunya sigui un país independent d’Espanya s’ha posicionat obertament en contra d’aquesta opció. Per una bona colla d’independentistes intransigents és una bèstia negra igual que ho va ser pels pujolistes dels temps de la querella de Banca Catalana. No són els únics. El seu afany per aplicar la justícia a rics i poderosos també li va guanyar moltes enemistats perilloses com la del que va ser alcalde de Marbella i president de l’Atlético de Madrid, Jesús Gil.

Ara que s’acosta sant Jordi us recomano que, si voleu conèixer millor la Catalunya i l’Espanya d’avui, repasseu la seva història recent de la mà de la lectura de “Justícia-Democràcia”. De la seva edició i dels dos toms que vindran se n’ha encarregat l’editorial andalusa Utopía Libros. Carlos Jiménez Villarejo no podria haver trobat una editorial amb un nom més adequat per repassar la seva vida.

(Visited 123 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari