Espanya limitarà el preu del gas a 50 euros

La vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, ha assegurat que la mesura es posarà en marxa “en tres o quatre setmanes”

Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica
Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica (Gobierno de España).

El preu de l’electricitat baixarà de 200 a 50 euros per megavat hora (MWh). Aquest és el límit que Espanya i Portugal proposaran a la Comissió Europea per controlar el preu de les ofertes de cicle combinat de gas natural, segons han confirmat fonts del Govern central a ‘El Periódico’. Després de les conseqüències de la guerra d’Ucraïna al país, Pedro Sánchez ha superat l’obstacle d’Alemanya i ha aconseguit que Brussel·les permeti una excepció temporal amb la Península Ibèrica per la baixa interconnexió elèctrica amb França.

Els governs d’Espanya i Portugal enviaran aquesta setmana la seva proposta conjunta a l’executiu d’Ursula Von der Leyen. El preu que es fixarà com a referència màxima per a les centrals de cicle combinat que cremen gas natural se situarà entre els 50 i els 100 euros, encara que les fonts de l’executiu espanyol han assegurat que estarà “més prop de 50 euros”. S’establirà una doble cassació perquè la venda d’electricitat a França no es vegi afectada per la reducció de preus.

Les tecnologies que pagaran el cost real

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha deixat clar que la mesura que proposa el Govern requerirà d’una compensació que realitzarà el propi sistema elèctric. L’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) realitza una subhasta cada hora segons la demanda i l’oferta d’electricitat. El tram horari que es cobreixi amb gas es reconeixerà a un preu màxim (pròxim als 50 euros). Si el cost real és superior, la diferència es “reassignarà proporcionalment a cadascuna de les tecnologies que guanyin la subhasta a aquesta hora”. Per tant, la resta de tecnologies pagaran la diferència depenent de la seva participació.

Ribera ha assegurat ahir, dissabte 26 de març, que aquesta mesura es posarà en marxa en “tres o quatre setmanes”. En aquest temps la Comissió Europea enviarà la proposta per escrit al Comitè de Representants Permanents dels Govern dels Estats membres de la Unió Europea (COREPER).

(Visited 95 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari