La Unió de Pagesos “diu prou” a l’abús de poder dels grans supermercats i la indústria agroalimentària

El sindicat català majoritari d'agricultors i ramaders ha reclamat que s’estableixin preus justos als seus productes amb una mobilització a 16 punts de tota Catalunya

Manifestació davant del Mercadona de Móra d'Ebre (Unió de Pagesos)
Manifestació davant del Mercadona de Móra d'Ebre (Unió de Pagesos).

La Unió de Pagesos de Catalunya s’ha mobilitzat davant de 16 supermercats avui, dissabte 26 de març, per reclamar l’establiment de preus justos que permetin cobrir els costos de producció. Han passat del 40% el 2007 fins al 60% el 2022 per les conseqüències de la inflació en els pinsos, els fertilitzants i l’energia.

El sindicat majoritari d’agricultors i ramaders a Catalunya ha denunciat que els grans supermercats i la indústria agroalimentària abusen de la seva posició de poder i són els responsables que els pagesos no puguin cobrir costos. “Els grans supermercats promouen preus a la baixa de productes bàsics com la llet, l’oli, l’arròs i la carn de conill. Banalitzen aquests productes darrere de marques blanques amb preus que estan per sota dels costos de producció. Volem un mercat de preus transparents i una quota de posició de domini per evitar que aquests oligopolis arrosseguin a la baixa els preus pagats a la pagesia”, ha expressat Joan Caball, coordinador nacional de la Unió de Pagesos.

“No podrem complir amb la demanda”

El sindicat ha assenyalat que no es pot permetre que el desembre del 2021 la indústria pagués 36’8 cèntims el litre de llet mentre que el llindar de rendibilitat se situava als 46’36, segons l’Observatori del mercat la Llet.

“No hi haurà llet per tothom si els grans supermercats no posen el preu per sobre d’un euro el litre, que és el llindar de rendibilitat perquè ens puguem guanyar la vida tant els productors com la indústria”, ha destacat Marc Xifra, responsable nacional del sector boví de llet de la Unió de Pagesos. “A Catalunya, la ramaderia només produeix el 40% de la llet que consumim els catalans. Si no s’apuja el preu un 20% o un 30% aquest mes d’abril, els ramaders no podrem complir ni amb aquesta demanda”, ha sentenciat.

Josep Marrugat, responsable nacional del sector del vi del sindicat ha explicat la gran diferència entre el preu final dels productes als supermercats i el preu que paguen als agricultors. “Les grans empreses distribuïdores de vi han publicat resultats econòmics molt satisfactoris per ells. Això és possible perquè les ampolles de 3 i 6 euros estan elaborades amb raïms pagats entre 25 i 30 cèntims el quilo al pagès, situant el cost de producció en uns 45 cèntims”, ha indicat.

Prohibició de la revenda

La principal reivindicació del sindicat és definir una quota de mercat de la posició de domini dels grans supermercats perquè no es paguin preus baixos als pagesos. També exigeix la prohibició de la revenda a pèrdua entre eslavons de la cadena alimentària. Reclamen que transformació, distribució, majoristes i detallistes han d’afegir els costos directes i indirectes  als preus que traslladen al següent eslavó.

Els sindicalistes han acudit al Mercadona de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), a l’Esclat de Malla (Osona), al Carrefour de Figueres, el Bonpreu i l’Esclat de Girona (Gironès), al Bonpreu i el Lidl de Ripoll (Ripollès), al Mercadona de la Vall d’En Bas/Olot (Garrotxa), a Opencor, Condis, Carrefour, Mercadona i Bonpreu de Lleida (Segrià), al Mercadona de la Seu d’Urgell (Alt Urgell), al Carrefour de Tarragona (Tarragonès), al Mercadona de Móra d’Ebre i a l’Esclat de Móra la Nova (Ribera d’Ebre).

 

(Visited 185 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari