Artilleria de l’Exèrcit espanyol arriba a la frontera de Letònia per dissuadir un possible atac de Putin

El destacament que es troba a la base internacional de l’OTAN, a Adazi, incorpora els potents obusos autopropulsats M-109A5E, radars Saab Arthur i altres vehicles

Espanya ha augmentat la seva participació en la defensa del flanc est de l’OTAN, incrementant la seva presència tant en material com en efectius humans en l’àrea que afecta els estats bàltics, dins de l’operació Presència Avançada Reforçada (enhanced Forward Presence, eFP). Aquest és el cas de la base internacional d’Adazi, ubicada a uns 20 kilòmetres de Riga, capital de Letònia, i a 120 kilòmetres de la frontera amb Rússia. Després de la negativa del Govern espanyol a enviar efectius militars a Romania, a petició dels Estats Units, poc després que l’exèrcit rus entrés militarment a Ucraïna, l’executiu de Pedro Sánchez ha decidit enviar més tropes i material, però a la zona del Bàltic.

L’Exèrcit de Terra ha desplegat a la base d’Adazi una unitat d’artilleria i una altra d’enginyers, que arribaven a Letònia el 16 de març passat. Amb aquestes unitats també hi han viatjat 156 militars, dels quals 95 pertanyen al Regiment d’Artilleria de Campanya n. 11 (RACA 11) amb seu principal a la base Cid Campeador, de Castrillo del Val (Burgos); mentre que la resta d’efectius provenen de la base Conde de Gazola (Lleó). Aquests efectius se sumen als aproximadament 350 militars espanyols, la majoria procedents de la Brigada Guzmán el Bueno X, amb seu a Cerro Muriano (Còrdova), que ja estaven desplegats a la base internacional de l’OTAN a Letònia, formant part del batalló que comanda el Canadà.

Amb els soldats espanyols, han viatjat al Bàltic peces d’obusos M-109A5E (mitjà d’artilleria autopropulsat, ATP), radars Saab Arthur i altres vehicles militars. Es dona la circumstància que aquesta és la primera vegada que els M-109, considerats com un poderós mitjà ATP, de l’Exèrcit de Terra, surten de territori espanyol. Aquest material passa a sumar-se al contingent espanyol desplegat a Adazi, el qual compta amb mitja dotzena de carros de combat Leopardo 2E i una quinzena de vehicles de combat d’Infanteria VCI Pizarro, més els Transports Erugues Cuirassats (TOA en espanyol) en les modalitats de transport de personal i portamorters. A Adazi també hi ha els Vamtac (Vehicle d’Alta Mobilitat Tàctic) adaptats per llançar míssils contracarro Spike.

Capacitats per disparar projectils a 30 quilòmetres
Els obusos autopropulsats M-109A5E es comparen sovint amb tancs, o més ben dit, carros de combat, pel fet que la barcassa amb la qual es mouen disposa d’un sistema de desplaçament amb cadenes. Aquestes peces d’artilleria, de fabricació nord-americana, tenen un pes de 24,5 tones, es poden desplaçar a una velocitat de 56 km/h i tenen una autonomia de fins a 345 quilòmetres. L’M-109A5E pot efectuar fins a sis trets per minut amb un tub model M-284 de 155/39 mil·límetres, i dispara projectils trencadors, fumígens o il·luminants. Aquest model d’obús té un abast de 18 quilòmetres amb munició convencional, però pot disparar munició d’abast estès a una distància de fins a 30 quilòmetres.

Els sistemes de radar Saab Arthur (el nom prové de la seva denominació en anglès  ARTillery HUnting Radar–) són dispositius que detecten projectils disparats per l’artilleria enemiga. Aquests sistemes, de fabricació sueca, rastregen els projectils enemics mentre volen i localitzen la posició d’on ha sortit el tret.

Els Saab Arthur rastregen projectils d’obusos, morters, però també dels llançacoets múltiples (Multiple Rocket Launcher, MRL) molt utilitzats pels exèrcits de Rússia i Bielorússia. Els Saab Ar­thur espanyols han arribat a Letònia de la base lleonesa Conde de Gazola del Comandament d’Artilleria de Campanya (MACA en espanyol), pertanyent al RACA 11.

Els letons reben l’ajuda amb els braços oberts
Pedro Sánchez va viatjar el 8 de març a Letònia per mostrar el suport d’Espanya a l’OTAN, després que Defensa argumentés “manca de pressupost” per enviar més soldats a Romania, com demanava l’administració de Biden. Sánchez va comparèixer acompanyat del secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, el primer ministre letó, Arturs Krisjanis Karin, i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau. Els canadencs comanden el grup tàctic en el qual Espanya és la segona força en efectius.

El president espanyol publicava a Twitter: “A Letònia, em reuneixo amb el primer ministre Krisjanis Karin per traslladar-li el nostre suport als països bàltics en aquests temps difícils. Amb aquest viatge Espanya referma el seu compromís en la defensa del flanc oriental. Davant l’atac rus a Ucraïna hem de romandre més units que mai”.

També a Twitter, el premier letó deia: “Avui donem la benvinguda a Sánchez Castejón per la seva visita a Riga. Molt agraïts pel desplegament addicional a Letònia. Continuem forts i units en el nostre suport a Ucraïna per la invasió del règim de Putin i en el nostre comú esforç per protegir la democràcia i la pau”.

(Visited 88 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari