Tots els condemnats del procés ja poden recórrer a la justícia europea

El Tribunal Constitucional rebutja els recursos de Bassa i Forn, els dos darrers que quedaven per resoldre

Judici a l'1-O al Tribunal Suprem
Judici a l'1-O al Tribunal Suprem

Tots els condemnats per l’1-O ja tenen la porta oberta per portar la causa a la justícia europea. Això passa perquè el Tribunal Constitucional ha rebutjat els seus recursos d’empara, sense excepció. Aquest dijous, els dos últims que tenia pendents: els de Dolors Bassa i Joaquim Forn. Ha tancat així la carpeta dels recursos principals, els que qüestionaven les condemnes, per bé que encara quedaran per resoldre alguns recursos menors.

L’alt tribunal ha avalat la sentència per sedició i malversació dictada pel Tribunal Suprem, que en el seu cas els condemnava a 12 i 10 anys i mig de presó, respectivament. I, com passava aquest dimecres, quan va rebutjar els recursos d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, ho ha fet dividit. Hi ha hagut novament tres vots particulars. El resultat ha estat de 6 a 3. Els vots particulars són de tres magistrats progressistes i es faran públics en els pròxims dies. Previsiblement, diran que les penes van ser desproporcionades.

Aquesta falta d’unanimitat pot beneficiar els presos independentistes a Estrasburg, perquè són els casos que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) es mira amb més atenció. Per ara, ja hi han portat la seva causa Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

El cas Junqueras
El recurs més complex era el de Junqueras perquè el líder d’ERC va ser proclamat eurodiputat amb el judici finalitzat i pendent de sentència. En aquell moment es va produir la disjuntiva de si en ser declarat eurodiputat havia de quedar protegit per la immunitat parlamentària. El Constitucional diu que no, que no se li va vulnerar el dret de participació política. Així, considera que “no resulta mancat de raó, ni contrari als drets fonamentals” que el Suprem prosseguís amb el procés penal “ja que la immunitat de jurisdicció com a eurodiputat l’havia adquirit una vegada concloses les sessions” del judici oral, i no cal en aquest moment processal sol·licitar autorització al Parlament Europeu per continuar amb el procediment penal, pendent únicament de la deliberació i redacció de la sentència.

(Visited 50 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari