ERC, Junts, PSC, i comuns s’uneixen per blindar el català a l’escola

La CUP es desmarca i presenta la seva pròpia proposta perquè l'única llengua vehicular sigui la catalana

El ple del Parlament de Catalunya
El ple del Parlament de Catalunya

Foto: @parlamentcat

Els dos socis de Govern de la Generalitat –ERC i Junts– han arribat a un acord amb el PSC i En Comú Podem per modificar la llei de política lingüística del 1998 i blindar així el model d’immersió lingüística. Segons ha avançat la cadena SER, les quatre formacions registraran aquest dijous la proposició de llei, justament el dia abans que acabi el termini que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar al Govern per executar la sentència del 25% de castellà als centres educatius.

El text consensuat planteja que el català sigui “la llengua normalment utilitzada com a llengua vehicular” i que el castellà s’empri “en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”, de manera que l’ús d’un idioma o un altre estarà determinat pel context de cada escola i per com evolucioni l’aprenentatge. La modificació ha estat consensuada per gairebé tots grups parlamentaris que formen part del Pacte Nacional per la Llengua a excepció de la CUP, que ha presentat la seva pròpia proposició de llei.

Els anticapitalistes pretenen que el català sigui “l’única llengua vehicular i d’aprenentatge”. Segons ha explicat el diputat cupaire Carles Riera, la proposta del partit es basa en les dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), les quals revelen que només el 21,6% dels alumnes empren la llengua catalana de manera preferent a l’escola. La idea de la CUP és que cada centre s’adapti a la seva realitat sociolingüística sense que el català deixi de ser predominant.

“El TSJC, avalat pel Tribunal Suprem, decideix en una sentència que obliga no només al 25% de l’ús, sinó que pretén imposar que el català i el castellà siguin els dos vehiculars. En un context de regressió de la llengua catalana a les aules no ho podem permetre”, ha manifestat Riera.

(Visited 89 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari