Per què De Dalmases s’ha desmarcat del criteri de Junts respecte a la ZBE?

Francesc de Dalmases

El diputat de Junts per Catalunya (JxCat) al Parlament de Catalunya Francesc de Dalmases ha carregat contra l’ordenança de l’Ajuntament de Barcelona que regula la Zona de Baixes Emissions (ZBE), la qual ha qualificat de “caprici” en una piulada a Twitter, malgrat que el seu propi partit va ser un dels impulsors d’aquesta mesura.

De fet, l’exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull (JxCat) va manifestar públicament el seu orgull per haver ajudat “a impulsar i consensuar des de Territori” la ZBE i a més, aquest dimarts, a diferència de De Dalmases, ha mostrat el seu rebuig a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’anul·lar la normativa municipal que la regula, la qual ha destacat que va ser “acordada per consens de totes les institucions: ajuntaments, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Diputació de Barcelona (DIBA) i Generalitat”.

El diputat de Junts, però, lluny de lamentar-se per la decisió del TSJC, ha criticat la normativa de la ZBE obviant que el seu propi partit va ser un dels principals defensors i promotors de l’aplicació d’aquesta mesura. “Unes 25.000 famílies, les que menys ho podien afrontar, van haver de desfer-se del cotxe vell per aquest caprici i nou nyap de (Ada) Colau que ni tan sols ha aconseguit reduir ni una mica la contaminació. El mal ja està fet i, com sempre, la ineptitud la paguen els més desafavorits”, ha escrit a Twitter De Dalmases.

Diversos usuaris de la xarxa social han recordat al diputat el suport que membres del seu partit han donat a la ZBE. De fet, l’octubre del 2019, el successor de Rull al capdavant de Territori, Damià Calvet, va defensar davant del Parlament la ZBE com una “fita important en la lluita contra el canvi climàtic”, i va assenyalar que  “descarbonitzar la mobilitat vol dir limitar els vehicles privats que contaminen, i incentivar el transport públic: més oferta i més infraestructura”.

En la mateixa línia que Calvet i Rull, des que es va posar sobre la taula la proposta de la ZBE, l’actual presidenta del grup municipal del partit, Elsa Artadi, ha expressat múltiples vegades el suport del partit a la iniciativa. El desembre del 2019, va assegurar que és una “mesura valenta” i efectiva per “millorar la qualitat de l’aire” i el 2020, un any després, va refermar en una entrevista a Betevé  el compromís del seu grup amb la ZBE.

En la seva piulada, De Dalmases ha assegurat que aquesta mesura “ni tan sols ha aconseguit reduir ni una mica la contaminació”, una afirmació que contrasta amb les dades que, el passat novembre del 2021, va fer públiques l’Agència Europea de Medi Ambient. Aquest organisme va assenyalar que la ZBE ha reduït gairebé un 30% les emissions contaminants a Barcelona.

(Visited 200 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari