Brussel·les proposarà posar límits al preu de l’energia com vol Sánchez

El govern espanyol insisteix a demanar temps per aplicar les rebaixes, a l'espera de les decisions del Consell d'Europa

Reunió de Sánchez amb les elèctriques

La Comissió Europea presentarà aquest dimecres les seves opcions per fer front a la crisi energètica, agreujada per la guerra a Ucraïna. Entre aquestes, s’hi inclou la possibilitat de posar límits al preu del gas i l’electricitat, així com mesures per frenar l’augment del preu de la llum per als consumidors. “En matèria de seguretat energètica i neutralitat climàtica, buscarem posar límits als preus del gas i de l’electricitat i mitigar l’augment del preu de l’electricitat per als consumidors”, ha anunciat el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic després de la reunió dels ministres d’assumptes europeus celebrada aquest dimarts a Brussel·les.

Es tracta d’algunes mesures que ja han demanat països com Espanya, França, Itàlia o Bèlgica, però que generen resistència en un gruix important dels estats membres. Alemanya, els Països Baixos i els països nòrdics rebutgen imposar límits als preus. Concretament, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha insistit aquest dimarts a rebutjar l’embargament energètic a Rússia perquè considera que les sancions han de ser “sostenibles” a llarg termini.

Espanya, partidària de posar límits als preus, ha demandat temps per rebaixar els preus de l’energia, en la roda de premsa de després del consell de ministres. Tot i entendre la preocupació social, la vicepresidenta Teresa Ribera ha insistit en la necessitat de no córrer: “És important esperar”. Així, les mesures s’aprovaran d’aquí a una setmana, en el proper consell de ministres.

“Estem treballant en un paquet per tenir una resposta nacional a l’impacte econòmic que representa la invasió d’Ucraïna el proper 29 de març. I per poder acabar d’armar aquest paquet, és clau veure quin és el resultat final del Consell Europeu”, ha al·legat també la ministra per a la Transició Ecològica. El Consell Europeu se celebra aquest divendres.

Abans, el president Pedro Sánchez i Ribera s’han reunit amb els responsables de les grans companyies elèctriques espanyoles. La vicepresidenta tercera només ha assenyalat que a la cita han traslladat quin esforç addicional poden i han d’assumir les grans elèctriques, sense més concreció. Tot i que sí que ha reconegut que durant la reunió el govern no ha posat damunt la taula la possibilitat d’establir un gravamen sobre els beneficis que estan obtenint aquestes empreses, “sinó com aconseguir una energia més barata”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides