Onze partits demanen que Sánchez comparegui pel gir sobre el Sàhara

De moment, està previst que el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, doni explicacions dimecres al Congrés

El president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez

Fins a onze partits han demanat la compareixença urgent de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats perquè expliqui el canvi de posició de l’executiu respecte al Sàhara Occidental, que ha passat de la neutralitat dels últims 46 anys a reconèixer la sobirania del Marroc. Són ERC, Junts, el PDECat, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País, Compromís, Nova Canàries i Coalició Canària, que han registrat la petició aquest dilluns.

En el cas dels grups catalans, han refermat que ells defensen el dret a l’autodeterminació com a única sortida possible al conflicte i diuen que no entenen el canvi de posició. Així, des d’Esquerra, Marta Vilalta ha demanat a Sánchez que “torni al consens”, mentre que des de Junts Josep Rius ha acusat el president de “trair” el poble sahrauí i de “violar els tractats internacionals”.

També ha provocat una nova esquerda entre els socis del govern espanyol. Podem no comparteix el canvi d’estratègia i Yolanda Díaz ha citat el president per parlar-ne cara a cara. Ara bé, ha descartat que la formació lila surti de l’executiu.

El govern espanyol ha abandonat l’exigència d’un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental, com demanen les Nacions Unides, que consideren la zona un territori pendent de descolonització.

Segons el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, aquest gir en la posició respecte al Sàhara “posa de manifest que tindrem una bona relació amb el Marroc, que tindrem una relació estable, en què el Marroc es compromet a col·laborar contra el tràfic de persones, contra la immigració il·legal”.

(Visited 61 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari