Entra en vigor la nova normativa de trànsit

La llei endureix les sancions per utilitzar el mòbil i per no dur el cinturó o altres elements de seguretat

Una conductora utilitzant el mòbil

Foto: @DGTes

La nova Llei de Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Vial, aprovada pel Congrés dels Diputats, entra en vigor aquest dilluns a tota Espanya amb unes modificacions que afecten els conductors de tota mena de vehicles, inclosos els patinets elèctrics i les bicicletes. Les sancions i les mesures s’endureixen en pràcticament tots els casos amb l’objectiu de lluitar contra els accidents a les carreteres, els quals l’any passat van acabar amb la vida de 1.004 persones.

Els conductors que facin ús del mòbil al volant sense disposar del mans lliures perdran el doble de punts que fins ara, un total de sis, i hauran de pagar els 200 euros de sanció econòmica que ja es preveien. A més, també es penalitzaran els conductors que duguin el mòbil a la mà encara que no l’estiguin utilitzant. En el cas dels motoristes, s’accepta l’ús de dispositius sense fils de comunicació en els cascs. La normativa també contempla sancions més fortes per no dur el cinturó, el casc o cadiretes infantils, i es passarà de perdre 3 a 4 punts si es cometen alguna d’aquestes infraccions, a més de la sanció econòmica de 200 euros que ja s’aplicava. Els usuaris de patinets elèctrics també estan obligats amb la nova llei a dur casc.

D’altra banda, a partir d’ara només es podran fer avançaments respectant el límit de velocitat establert. Fins ara, estava permès superar en 20 km/h la velocitat màxima permesa per avançar a altres vehicles en carreteres secundàries, però la modificació normativa penalitzarà aquestes accions per excés de velocitat. La nova llei també obliga els conductors de vehicles a canviar de carril quan vulguin avançar ciclistes o ciclomotors en vies on hi hagi més d’un carril en cada sentit. A més, s’augmenta de quatre a sis punts la sanció per avançar aquests conductors sense respectar la separació mínima obligatòria d’1,5 metres, mantenint la multa en 200 euros. També es prohibeix i es sanciona econòmicament parar o estacionar el vehicle al carril bici.

Portar inhibidors o detectors de radars es considera una infracció greu: comporta multes de fins a 500 euros i la retirada de tres punts del carnet de conduir, encara que no s’estigui utilitzant el dispositiu. També, es penalitzarà amb sis punts i una sanció econòmica de 500 euros el llançament de burilles i d’altres objectes que puguin causar incendis o accidents. Pel que fa als conductors menors d’edat, no podran circular amb cap dels vehicles que se’ls permet -ciclomotors, motos de fins a 125cc, bicicletes i patinets elèctrics- si han consumit alcohol, ja que per a ells la taxa d’alcoholèmia permesa és de 0,0.

Per tal de recuperar els punts del carnet que puguin perdre, els conductors hauran de passar dos anys sense cometre cap infracció o bé realitzar cursos de conducció segura i eficient, amb els quals Direcció General de Trànsit (DGT) permet recuperar dos punts.

(Visited 83 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari