Espanya secunda el pla autonomista del Marroc per al Sàhara Occidental

El govern espanyol vol refer les relacions amb Rabat i afirma que el seu plantejament és l'opció més "creïble i realista"

Pedro Sánchez amb Mohamed VI

El govern espanyol decanta la balança a favor del Marroc en el conflicte del Sàhara Occidental. Pedro Sánchez ha enviat una carta al rei del Marroc, Mohamed VI, en què afirma que la proposta de Rabat és la més “creïble i realista” per resoldre el conflicte territorial entre els dos països. D’aquesta manera, la Moncloa preveu obrir una nova etapa de relacions amb el país veí.

La carta l’ha fet pública el Ministeri d’Exteriors del Marroc i Sánchez hi diu que aposta per construir unes relacions basades novament en la “transparència i el respecte mutu”. En aquest pas, l’executiu es desmarca de la seva posició tradicional basada en l’acord de l’ONU que reconeix la sobirania del Sàhara Occidental i el seu dret a un referèndum d’autodeterminació pactat i, per tant, compra la proposta del Marroc: un pla d’autonomia que demana posar fi a qualsevol idea d’independència i que deixa la seguretat del terreny a les seves mans.

Així, la Moncloa també busca tancar la crisi oberta, després que Espanya acceptés atendre el líder del Front Polisario, malalt de covid, i el Marroc deixés desprotegida la frontera amb Ceuta, per la qual van intentar entrar milers de migrants.

Sobre això, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha justificat la decisió assegurant que cal estabilitat i respecte sobre la zona. A més, ha apel·lat a una cooperació fluida amb el Marroc per abordar la crisi en relació amb l’arribada de migrants, i ha destacat també el pes econòmic que té el país en les relacions per a Espanya.

(Visited 101 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari