L’Eurocambra aprova un informe que vincula l’independentisme català amb la Rússia de Putin

El document ‘ingerències estrangeres en les democràcies de la UE’ parla de “contactes estrets i regulars”

Josep Lluís Alay, al programa 'Més 324'
Josep Lluís Alay, al programa 'Més 324'

El Parlament Europeu vota aquest dimecres un informe en el qual es denuncien contactes estrets i regulars entre funcionaris russos i representants d’un grup de secessionistes catalanes a Espanya”. El document, que porta per títol Ingerències estrangeres en les democràcies de la UE, diu que el govern de Vladimir Putin va tenir relacions amb defensors del Brexit, partits de l’extrema dreta europea i també amb “separatistes catalans”. Es dona la circumstància que Podemos, IU, Bildu, Junts, ERC i PNB van intentar que es votés separadament cada un dels casos analitzats, però els grups majoritaris on hi ha PSOE, PP i Cs ho han impedit. Vox es va abstenir sobre la possibilitat de votar per separat i s’apunta que també ho farà en la votació de l’informe que col·loca a l’extrema dreta europea al costat de Putin.

Les relacions de dirigents del procés independentista amb el règim de Putin van quedar en evidència després de saber-se que Josep Lluís Alay (foto), cap de l’Oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, havia viatjat a Rússia la primavera del 2019 amb la voluntat de buscar suports per la causa independentista catalana. Alay va reconèixer que es va reunir amb Sergei Sumim, identificat com a coronel del Servei de Seguretat del personal del Kremlin, i amb Artyom Lukoyanov, identificat com el fill d’un assessor del president rus, Vladímir Putin. El mateix any, Alay reconeix que es va reunir amb Yevgueni Primakov, net de l’espia del KGB que portava el mateix nom.

Un altre capítol sobre les relacions entre el procés independentista i el règim de Putin va ser el que apuntava al president de la Fundació CATmón, Víctor Terradellas, pròxim a Carles Puigdemont, David Madí o Xavier Vendrell (ERC). Arran de l’Operació Voloh, va transcendir que la fundació de Terradellas hauria rebut subvencions irregulars per acabar finançant el procés independentista. Durant la investigació es va filtrar una conversa de Terradellas amb Vendrell en la qual el primer deia que “la tardor del 2017 Rússia va oferir suport a Carles Puigdemont si hagués declarat la independència, fins al punt d’haver traslladat a Catalunya 10.000 soldats”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides