El Ple del Parlament elegeix la presidenta i els nous membres del Consell de Govern de la CCMA

Els diputats i diputades socialistes, d’ERC i JxCat sumen 93 vots per superar el tràmit parlamentari malgrat les queixes de bona part del sector professional

Sis dels set membres del nou Consell de Govern de la CCMA, avui, al Parlament. El setè membre, Josep Riera, ha seguit el debat des de l'escó que encara té a l'hemicicle

Els diputats i diputades socialistes, de JxCat i ERC han sumat els seus vots per nomenar al Ple del Parlament celebrat aquest matí la nova presidenta i membres del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Per l’elecció dels nous directius de la CCMA calien els vots de dos terços de la Cambra; és a dir, 90 vots. La votació final ga estat de 93 vots a favor de la proposta de candidats, tres en contra i una abstenció. L’abstenció ha estat del diputat de JxCat Josep Riera que, precisament, és un dels nous membres del Consell de Govern de la CCMA.

Aquest Consell de Govern passa dels sis membres que tenia fins ara a set. Rosa Romà, degana del Col·legi del Màrqueting i la Comuncació Catalunya, proposada per ERC, ocuparà la presidència. Aquest partit també ha proposat com a conseller Lluís Noguera, fins ara director del CaixaForum. A proposta de JxCat s’integra en aquest nou govern de la CCMA, l’ex-consellera de Cultura Àngels Ponsa a més de Josep Riera. El PSC hi té tres representants: Carme Figueras, fins ara consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Lluís Garriga, que ha estat els darrers anys conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i Gemma Ribas, que era la cap de comunicació del Barcelona Supercomputing Center.

David Pérez (PSC), Raquel Sans (ERC) i Francesc de Dalmases (JxCat) han defensat el vot favorable a la candidatura. Pérez ha afirmat que l’acord per presentar-la “arriba tard, però bé” i que confia que el nou equip de govern de la CCMA confirmi les expectatives de “compromís de neutralitat, no governamentalització i independència” que els socialistes han dipositat en ell. Sans ha afirmat que a ERC li hauria agradat un consens més ampli però que l’equip elegit és “competent” i por tirar endavant un “projecte transformador”. Al seu torn, Dalmases ha coincidit amb Pérez en què l’acord a què s’ha arribat “s’ha fet tard però bé” i ha demanat als nous directius de la CCMA que tinguin la mateixa ambició que els que van posar en marxa TV3 ara fa quasi quaranta anys.

La resta de grups han votat tots en contra de la candidatura presentada i han sumat 33 vots. Alberto Terradas, en nom de VOX, ha afirmat que es tracta d’un repartiment de cadires i ha recordat la voluntat del seu partit de tancar la CCMA mentre que Xavier Pellicer, de la CUP, ha parlat de “putineig que dona ales” als que volen tancar TV3 i Catalunya Ràdio” i ha dit que “majoria qualificada no és consens”. Susanna Segovia, dels comuns, ha afirmat que “canviaran les persones però no les simpaties partidistes” dels mitjans públics, ha qualificat el procés de selecció dels nous directius de “pantomima” i ha dit que el resultat al qual s’ha arribat “no garanteix la independència de la CCMA envers el govern” i deixa “el PSC en l’oposició, sense capacitat de fer res”. Lorena Roldán, del grup Mixt, ha assegurat què els socialistes no compliran la seva promesa d’aturar l’independentisme a TV3 i Catalunya Ràdio, que continuaran, segons ella, en mans dels independentistes, i Nacho Martín, de Ciutadans, ha parlat de “frau de llei”.

Al llarg del debat s’ha parlat en diverses ocasions del manifest impulsat per nombroses entitats, associacions i sindicats de periodistes que reclamava “un procés que superi les quotes de partit i aposti per uns mitjans independents, veraços i de qualitat”. Les reivindicacions incloses en aquest manifest no han estat recollides en el procés que avui ha certificat els noms dels set nous membres del Consell de Govern de la CCMA. La primera qüestió que han d’afrontar és la convocatòria del concurs pels càrrecs de director de Catalunya Ràdio i TV3 i decidir si destitueixen l’actual director de la televisió pública, Vicent Sanchis, per compatibilitzar aquesta funció amb la possessió d’accions i un càrrec en una empresa que la CCMA ha contractat sovint des de que va ser anomenat màxim responsable d’aquest mitjà.

(Visited 230 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari