La destitució de Vicent Sanchis, en mans de la nova direcció de la CCMA

El Consell de Govern de la Corporació que elegirà el Parlament aquest dijous decidirà si destitueix ja o no el director de TV3

Rosa Romà, Lluís Noguera, Àngels Ponsa. Josep Riera, Carme Figueras, Lluís Garriga i Gemma Ribas, nous membres del Consell de Govern de la CCMA

El Ple del Parlament d’aquest dijous renovarà els càrrecs de direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Els set membres que formen el nou Consell de Govern tindran sobre la taula una primera decisió important: la destitució del director de TV3, Vicent Sanchis, per la seva incompatibilitat legal i ètica en compaginar el càrrec public amb la possessió d’accions i ser administrador suplent de l’empresa Comunicació Vinària, que ha signat contractes i convenis sovint amb la CCMA. Aquesta decisió recaurà sobre la responsabilitat, doncs, d’aquestes set persones: Rosa Romà, Carme Figueras, Lluís Garriga, Lluís Noguera, Àngels Ponsa, Gemma Ribas i Josep Riera.

El Consell de Govern de la CCMA passarà dels sis membres que tenia fins ara a set. Rosa Romà, degana del Col·legi del Màrqueting i la Comuncació Catalunya, proposada per ERC, ocuparà la presidència. Aquest partit també ha proposat com a conseller Lluís Noguera, fins ara director del CaixaForum. A proposta de JxCat s’integran en aquest nou govern de la CCMA, l’ex-diputat Josep Riera i l’ex-consellera de Cultura, Àngels Ponsa. El PSC hi té tres representants: Carme Figueras, fins ara consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Lluís Garriga, que ha estat els darrers anys conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i Gemma Ribas, que era la cap de comunicació del Barcelona Supercomputing Center. Aquestes set persones hauran de decidir si destitueixen Vicent Sanchis per les seves incompatibilitats o el mantenen en el càrrec fins que anomenin un nou director de TV3.

En l’última sessió de control a la CCMA que es va celebrar al Parlament el passat 25 de febrer, la diputada socialista Beatriz Silva li va demanar directament a Vicent Sanchis si la presidenta d’aquesta corporació, Núria Llorach, li havia demanat la dimissió. El director de TV3 va contestar amb un NO escuet.

Pocs dies després d’aquesta reunió de la comissió, Silva va rebre la resposta que Llorach li va donar a tres preguntes que li va formular per escrit en relació a aquest cas. Dues d’aquestes preguntes es referien als motius de la incompatibilitat de Sanchis per compaginar la direcció de TV3 amb les accions i el càrrec que té a Comunicació Vinària. També li va demanar sobre els contractes i convenis firmats per aquesta empresa amb la CCMA des de que Sanchis va ser nomenat director de TV3, el 13 de març de 2017.

La resposta de Llorach es va basar en les dades que apareixen al web de transparència de la CCMA. S’hi recull que l’empresa de Sanchis ha signat des d’aleshores 11 contractes i 5 convenis amb la corporació que presideix Llorach. Set dels contractes van ser per les col·laboracions de l’administrador de Comunicació Vinària, Salvador Cot, en programes de TV3. Els altres quatre van ser per la seva participació en tertúlies del programa El matí de Catalunya Ràdio. En total, aquests contractes van costar 23.240 euros.

Els cinc convenis són acords marc per “la promoció i difusió de la cultura i patrimoni gastronòmic del vi”. Aquests convenis inclouen la transmissió pel Canal 33 dels Premis Vinari, organitzats cada any per Comunicació Vinària. El primer d’aquests convenis es va signar dos mesos després que Vicent Sanchis arribés a la direcció de la televisió pública.

El propi Sanchis va entregar tres dels Premis que es van concedir en la gala celebrada el 8 d’octubre de 2020, a l’Auditori de Vilafranca del Penedès. Abans que Sanchis arribés a la direcció de la televisió, els Premis Vinari els emetia Penedès Televisió. Després de la seva arribada, els transmet en directe el Canal 33.

Vicent Sanchis ha rectificat la seva Declaració de Béns Patrimonials, on hi figurava que tenia el 10% de les accions de Comunicació Vinària i a primers de març ha rebaixat aquest percentatge al 9,8%. Tenir un 10% d’una societat mercantil que fa contractes amb l’administració pública és incompatible amb ser director de TV3. En aquesta Declaració, fa constar que no té cap càrrec a Comunicació Vinària, però el Butlletí Oficial del Registre Mercantil ha publicat que n’és administrador suplent des del 24 de desembre del 2019. El passat mes de gener, Comunicació Vinària es va domiciliar en un local propietat de Vicent Sanchis, al carrer Aribau de Barcelona. Cobra 1.000 euros al mes pel lloguer d’aquest local.

Els set nous consellers de la CCMA hauran de decidir si tots aquests fets justifiquen la destitució de Vicent Sanchis com a director de TV3 o no.

(Visited 511 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari