L’opositor Alexey Navalny mobilitza a ciutadans russos contra la guerra d’Ucraïna

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha demanat a Putin "un immediat alto el foc": "Obrim junts el camí per a la pau"

Alexey Navalny, líder de l'oposició a Rússia
Alexey Navalny, líder de l'oposició a Rússia (Twitter).

El líder de l’oposició a Rússia, Alexey Navalny, ha demanat a la població que “ignori les prohibicions” i surti aquest diumenge, 6 de març, als carrers de Moscou i Sant Petersburg. Els manifestants han exigit la fi de la guerra d’Ucraïna i han protestat contra el president de Rússia, Vladímir Putin, a les 14.00 hora local (11.00 GMT).

La fiscalia general de Rússia i el ministeri de l’Interior han advertit novament a la població que es castigarà amb penes de presó a qui participi a les protestes. Navalny ha denunciat aquestes declaracions com un acte de repressió. Des de l’inici de la invasió d’Ucraïna, les autoritats russes han detingut a més de 8.000 persones per manifestar-se contra la guerra, segons OVD-info, organització que defensa als arrestats.

Sortejar la censura amb noves tecnologies

El Parlament rus ha aprovat una llei que imposarà una pena de presó de fins a 15 anys per difondre notícies “falses” sobre les forces armades, com, per exemple, afirmar que Rússia ha envaït Ucraïna. Per conèixer informació aliena als mitjans oficials de Rússia, alguns ciutadans estan tractant de sortejar la censura descarregant xarxes virtuals privades (VPN), que dificulten el rastreig de la connexió a Internet en els seus dispositius.

UnionPay substituirà a Visa i Mastercard

Visa i Mastercard han anunciat que suspenen les seves operacions a Rússia des d’aquest dissabte, 5 de març. “Totes les transaccions iniciades amb targetes Visa emeses a Rússia ja no funcionaran fora del país i les targetes Visa emeses per institucions financeres fora de Rússia ja no funcionaran dins de la Federació Russa”, va informar la companyia en un comunicat.

L’empresa xinesa UnionPay les substituirà. Diversos bancs russos han anunciat que emetran targetes amb aquesta companyia per oferir els serveis de pagaments estatunidencs. Els ciutadans de Rússia podran comprar amb targetes emeses al país.

Erdogan demana a Putin l’alto el foc

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha reclamat al cap del Kremlin un “immediat alto el foc” a Ucraïna i s’ha ofert per a trobar vies per a aconseguir la pau al país. “Obrim junts el camí per la pau”, ha manifestat Erdogan a Putin en una conversa telefònica que s’ha prolongat durant una hora, segons informa EFE.

Putin ha assegurat al president turc que “l’operació especial”, com Moscou diu a la guerra d’Ucraïna, només es detindrà si Kíev abandona la resistència i accepta les demandes russes, segons l’agència estatal russa RIA Nóvosti, que cita a fonts del Govern.

Pedro Sánchez ha negat la voluntat del líder rus per a acabar amb el conflicte: “No ha faltat diplomàcia, ha sobrat agressió”. Ha expressat que la invasió russa va ser “cruel, injusta i injustificada” i el seu objectiu era “afeblir” a la Unió Europea. Sánchez ha assenyalat que Putin va utilitzar les converses diplomàtiques prèvies a la incursió com una cortina de fum, perquè paral·lelament estava preparant l’atac que va trencar “els temps de pau”.

(Visited 178 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari