Quines peculiaritats té el procés de selecció de la xarxa exterior del Consell per la República?

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

El Consell per la República (CxRep) ha anunciat aquest dimecres la creació del “Ministeri d’Exteriors Lliure de Catalunya” i ha presentat  la seva estratègia internacional, sobre la qual ha avançat que, a més d’aprofitar “perfils destacats”, farà “una crida oberta per a totes aquelles persones que es vulguin postular per integrar-s’hi”.

L’accés per aquesta segona via depèn d’un formulari en el qual només dos apartats són opcionals: tant hi fa que l’aspirant els ompli. Un és el de la localitat de residència i l’altre correspon a un dels productes estrella del CxRep: la denominada “ID republicana”, el DNI de pagament d’aquesta plataforma política privada impulsada per l’expresident català Carles Puigdemont. Tant el nom i cognoms, com el país de residència, el correu electrònic, el número de telèfon de contacte, els idiomes que l’aspirant domina i el currículum o carta de presentació, però, són indispensables.

L’apartat “País de residència” dona accés a un peculiar desplegable. Allà no s’ofereixi als residents a l’exterior interessats la possibilitat de triar ni Espanya ni cap dels seus territoris, per bé que es permet optar tant pels Estats Units d’Amèrica (EUA) com pels seus estats -Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas…-. Així doncs, ni tan sols es contemplen Madrid, el País Basc i Andalusia com a territoris exteriors a efectes d’aquesta iniciativa.

Tampoc existeix l’opció d’Euskal Herria, que inclou tot el territori ambicionat pel nacionalisme basc més exigent, ni apareix Flandes, on Puigdemont ha trobat aliats entre els nacionalistes locals, però sí Bèlgica. Escòcia tampoc és una opció, a diferència del Regne Unit i d’altres territoris que l’integren com Anglaterra i Gal·les.

No és possible triar el Sàhara Occidental ni Palestina, però sí Israel, per posar altres casos. Insòlitament, es pot triar tant l’extinta Iugoslàvia com les repúbliques que van sorgir com a Estats independents quan es va desmembrar aquesta república federal. En canvi, no hi ha l’opció de Kosovo, un dels casos de referència dels Balcans que ha esgrimit l’independentisme català. Una altra curiositat és que s’hi inclouen la República Democràtica del Congo i Zaire, que és la denominació que aquest país tenia fins al 1997, i Txèquia i la República Txeca, dues maneres de referir-se al mateix país.

En el desplegable també destaquen les absències de Lapònia -terra d’origen d’un dels principals entusiastes de Puigdemont a l’exterior, Mikko Kärnä-, de Nova Caledònia i del Tibet, dos territoris de referència sobretot per a un dels homes de confiança de Puigdemont, el responsable de la seva oficina d’expresident, Josep Lluís Alay.

(Visited 370 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari