Aragonès insta Sánchez a dialogar i a l’independentisme a “recosir-se”

El president de la Generalitat pronuncia una conferència en l'aniversari de les eleccions que el van portar a Palau

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha pronunciat avui una conferència a la sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, per fer balanç en el primer aniversari de les eleccions del 14-F, que després el durien a la presidència. Aragonès ha decidit explicar el full de ruta del seu Govern i la seva proposta per a l’independentisme, ara que el moviment independentista viu més que mai moments de divisió.

Aragonès ha reconegut que “està costant molt avançar” en el diàleg amb l’Estat i que es troba en una situació de “bloqueig”, que ha atribuït a “la poca valentia del govern espanyol, que es nega a fer una proposta política per a Catalunya” per “interessos de partit”. Això no obstant, ha celebrat que “mai fins ara l’Estat espanyol havia reconegut l’existència d’un conflicte polític a Catalunya”, però ha admès que aquesta taula de negociació “ha de començar a donar resultats”.

El president ha mostrat la voluntat de treballar per “recosir” la unitat de l’independentisme, que ha reconegut fragmentada. Així, ha reclamat a l’independentisme que deixi de parlar de si mateix, de “reduir el debat a identificar herois i traïdors”, de fer soroll. Aragonès creu imprescindible cohesionar-se “de nou a partir dels grans consensos” que defineixen Catalunya, segons ha dit, com a país, i superar les desconfiances i els retrets per “tornar a sumar”.

D’altra banda, Aragonès ha llançat un missatge al govern de Pedro Sánchez, al qual ha emplaçat a “demostrar el seu compromís democràtic”. Ha alertat que, sense resoldre l’encaix polític de Catalunya, “Espanya llisca cap a l’autoritarisme, com demostra l’amenaça de l’extrema dreta”, exemplificada en el bon resultat de Vox en les eleccions d’aquest diumenge a Castella i Lleó.

A primera fila s’hi asseien els membres del Govern i també la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l’ull de l’huracà pel cas de l’escó de Pau Juvillà i també per la seva presència a la Meridiana just després que Interior -ara en mans d’ERC- deixés d’autoritzar el tall que s’hi celebra des del 2019. També ha assistit a la conferència, titulada Avancem, el cap de l’oposició i líder del PSC, Salvador Illa, i la dels comuns, Jèssica Albiach. En canvi, no hi ha anat l’expresident Quim Torra ni la CUP, que ha rebutjat la invitació perquè no comparteix el rumb que està seguint el Govern.

(Visited 86 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari