Obren diligències a la residència de Tremp on van morir 64 dels usuaris

Citen a declarar com a investigades dues exresponsables del centre i la majoria dels seus treballadors

El Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Tremp (Lleida) ha obert diligències a conseqüència de la denúncia presentada per la Fiscalia en relació amb la gestió realitzada durant la pandèmia de la covid-19 d’una residència geriàtrica de la localitat on van morir 64 residents.

La jutgessa, després d’analitzar el gruix de la documentació traslladada pel ministeri públic, ha incoat dos procediments: una causa oberta per presumptes delictes contra la seguretat dels treballadors i una altra per presumptes delictes d’homicidi imprudent i vexació injusta.

La Fiscalia va assegurar dijous, en un comunicat, que per part de la directora i la responsable d’higiene sanitària “s’hauria incorregut en gravíssimes disfuncions i dèficits organitzatius amb decisiva influència en el contagi de 42 treballadors d’un total de 65 i en la mort, entre el 22 de novembre i el 25 de desembre de 2020, de 64 dels 142 residents“. Així va interposar una denúncia per presumptes delictes d’homicidi imprudent contra les responsables.

El document assenyala que al centre “era tal la descoordinació que consten quadres de registre de presa de temperatura a persones mortes” i afirma que aquests fets “posen de manifest que no hi va haver una assistència sanitària real”.

Segons es desprèn de la denúncia de Fiscalia, els residents van ser exposats a un “tracte inadequat” per evitar el contagi, obligant-los a romandre amb residents malalts. En aquest sentit, també investiguen si realment van rebre l’atenció que necessitaven, si van patir manca de cura, alimentació i neteja passant, fins i tot, “fred i set”.

La Fiscalia també afirma que algunes persones van haver d’accedir al centre residencial i buscar els seus parents entre les habitacions, on els van trobar morts, i que “alguns es van veure obligats a recuperar els cadàvers pels seus propis mitjans”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides