El Govern ha de destituir immediatament Vicent Sanchis per infringir la Llei d’incompatibilitats dels alts càrrecs

El director de TV3 té el 10% d’accions de l’empresa Comunicació Vinària, que manté convenis i és contractada sovint per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

El director de TV3, Vicent Sanchis, en una compareixença a la Comissió de Control parlamentari de la CCMA

El Govern català, a proposta de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha de declarar l’incompliment de la Llei del règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs al servei de la Generalitat per part del director de TV3, Vicent Sanchis, destituir-lo immediatament i comunicar-ho al Parlament. Sanchis ha reconegut en la seva Declaració de Béns Patrimonials que té un 10% de les accions de l’empresa Comunicació Vinària que firma convenis anuals i és contractada sovint per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

L’apartat 2 de l’article 4 de la Llei del règim d’incompatibilitats determina que “els alts càrrecs al servei de la Generalitat no poden tenir, individualment o junt amb llurs cònjuges, convivents o altres familiars de primer grau de consanguinitat o afinitat, la titularitat de participacions que representin un percentatge igual o superior al 10% del capital en empreses que tinguin concerts, convenis o contractes de qualsevol mena amb el sector públic estatal, autonòmic, comarcal o local”. L’article 20 diu que “el Govern, a proposta del conseller o consellera del departament competent en matèria de funció pública, ha de declarar les incompliments d’aquesta llei i els ha de comunicar al Parlament”. La CCMA és un òrgan col·legiat vinculat a la Secretaria de Mitjans de Comunicació, que depèn del Departament de Presidència.

L’administrador únic de Comunicació Vinària és Salvador Cot que els darrers anys ha estat tertulià i comentarista de diversos programes de TV3 i Catalunya Ràdio. Els contractes entre la CCMA i Salvador Cot per remunerar-li aquestes col·laboracions van a nom de Comunicació Vinària. Sanchis, a més de tenir el 10% de les accions d’aquesta empresa, n’és administrador suplent des del 24 de desembre de 2019. El Butlletí Oficial del Registre Mercantil va publicar aquest nomenament el 3 de gener de 2020. A la Declaració de Béns Patrimonials, Sanchis afirma, però, que no té cap càrrec en aquesta empresa.

Al web de la Transparència de la CCMA hi figuren contractes amb Comunicació Vinària des de l’any 2016, tots ells relatius a pagaments a Cot per les seves intervencions als programes El Matí de Catalunya Ràdio, Els matins de TV3, Més 324, també de TV3, i diferents programes informatius especials. L’últim contracte de Comunicació Vinària amb la CCMA per intervencions de Salvador Cot a TV3 es va firmar el 4 de setembre de 2017, quan Sanchis ja feia mig any que dirigia la televisió pública de la Generalitat.

D’altra banda, cada any, el portal de la Transparència de la CCMA reflecteix que entre aquest organisme i Comunicació Vinària es firma un Acord marc de col·laboració. El darrer d’aquests acords marc es va firmar el 14 de juny de l’any passat i té validesa fins el proper mes de juliol. Des del 2013, Comunicació Vinària, editora del mitjà digital vadevi.cat, organitza els Premis Vinari, per donar a conèixer i potenciar la producció de vins a Catalunya. La CCMA dona suport a aquests premis. La gala d’entrega dels guardons del 2021 es va celebrar a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, el 8 d’octubre. Els mitjans de comunicació oficials de la gala van ser TV3 i el digital elMón, del qual Salvador Cot n’és l’editor.

La Llei del règim d’incompatibilitats considera una ‘infracció greu’ “l’incompliment de les normes sobre incompatibilitats” i imposa que aquestes infraccions greus comportin “la destitució immediata de l’alt càrrec infractor per l’òrgan competent i la publicació immediata en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de la declaració de l’incompliment de la llei”. Detalla també que “els alts càrrecs destituïts per haver incorregut en una infracció tipificada per aquesta llei no poden ésser nomenats per cap alt càrrec durant un període de fins a quatre anys. En la gradació d’aquesta mesura s’ha de valorar l’existència de perjudicis per l’interès públic, la repercussió de la conducta en els ciutadans i, si s’escau, la percepció indeguda de quantitats per l’exercici d’activitats incompatibles”.

La diputada de PSC-Units per Avançar, Beatriz Silva, portaveu d’aquest grup a la Comissió de Control de la CCMA, ha plantejat tres preguntes a la seva presidenta, Núria Llorach, en les que reclama quines mesures s’han adoptat davant de les informacions publicades i quants contractes i per quin valor s’han signat amb Comunicació Vinària.

(Visited 893 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “El Govern ha de destituir immediatament Vicent Sanchis per infringir la Llei d’incompatibilitats dels alts càrrecs”

  1. PataCot i Mandinga, quin parell! A TV3% tothom ho sabia, començant pel Comitè d’empresa. Els calers seràn sempre nostres!, criden ara els processistes.

    Respon

Feu un comentari