Tres de cada deu catalans estan en risc d’exclusió per culpa de la covid

Un informe de Càritas assegura que en el 3% de les llars han passat gana en els últims deu anys

Pobresa energètica
Pobresa energètica

Un estudi de la Fundació FOESSA, vinculada a Càritas, diu que el 29% dels catalans estan en risc d’exclusió social a causa de l’impacte socioeconòmic de la pandèmia de covid-19 i que en un 3% de les llars catalanes s’ha passat gana en els últims deu anys. L’estudi afirma que els efectes en l’economia de la població en situació desfavorable ha empitjorat des de l’arribada de la malaltia, per les conseqüències que aquesta ha generat en l’àmbit laboral i en l’accés als medicaments de les persones amb rendes més baixes. L’informe apunta que els perfils que marquen la pobresa a Catalunya són les dones, les persones migrants i els joves.

La Fundació FOESSA (Foment d’Estudis Socials i Sociologia Aplicada) afirma que l’empitjorament de condicions de vida dels més desfavorits s’ha vist incrementat en els moments de més afectació de la malaltia. Segons recull Catalunya Ràdio, la responsable de l’informe i coordinadora del Grup de Treball d’Anàlisi Social de Càritas Catalunya, Míriam Feu, ha afirmat que “fa tres anys ja alertàvem que hi havia moltes persones a la corda fluixa, en una situació molt precària”, i que “la crisi de la covid ha emprès aquestes persones cap a l’exclusió social”. Feu ha dit que “moltes d’aquestes persones no imaginaven mai que acabarien recorrent a entitats com la nostra”.

En aquest context, l’estudi apunta que hi ha un conjunt d’elements que fan augmentar l’exclusió social, entre els quals hi ha la suma de la pobresa, l’atur i l’endeutament. En aquest sentit, l’informe EINFOESSA Exclusió i desenvolupament social a Catalunya 2021 diu que els catalans pateixen més exclusió social que la resta de ciutadans d’Espanya, ja que la mitjana espanyola situa l’afectació en el 23% de la població. Segons FOESSA, aquestes xifres responen al fet que l’impacte de la covid-19 en el mercat de treball ha estat més important a Catalunya.

Càritas Catalunya defensa que per revertir aquestes dades sobre l’exclusió social, les administracions han de garantir la creació d’un veritable parc d’habitatge públic de lloguer, augmentar la cobertura de la renda garantida de ciutadania catalana, i un pla de formació ocupacional orientat a les necessitats actuals i futures del mercat laboral. Feu ha afirmat que “les administracions han d’apostar per una política decidida d’habitatge social i han de crear plans d’ocupació que vagin dirigits exclusivament a les persones que més temps porten a l’atur. Si no ho fem, la pobresa extrema es cronificarà.”

(Visited 71 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari