Núria Llorach s’acomiada de la CCMA mentint a la Comissió de Control del Parlament sobre la publicitat de ‘Bricoheroes’

Va afirmar-hi que compleix la normativa vigent perquè s’emet ara per youtube i no per TV3 però el CAC reclama que es respecti en les dues modalitats

Núria Llorach, en la seva compareixença a la Comissió parlamentària de Control de la CCMA, el 28 de gener

Núria Llorach va intervenir per darrer cop el passat divendres 28 de gener a la Comissió de Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). És la presidenta en funcions d’aquest organisme des de fa cinc anys i està previst que aquest mes el Parlament n’elegeixi la seva nova direcció. En aquesta darrera sessió, Llorach va mentir sobre el compliment de la normativa vigent en matèria d’ubicació de publicitat en el programa Bricoheroes. Va afirmar que la normativa és diferent en els programes que s’emeten a youtube i es pugen a l’apartat de ‘a la carta’ de TV3 i els que s’emeten directament pel seu canal convencional. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va aprovar, el 24 de novembre, un acord que la normativa s’ha d’aplicar en les dues modalitats.

El primer punt de l’acord del CAC demanava textualment “recordar als prestadors de serveis de comunicació audiovisual que els preceptes relatius a l’emplaçament de producte que preveu la normativa audiovisual vigent son d’aplicació tant als serveis de comunicació audiovisual de televisió lineals com als oferts a petició, motiu pel qual no es pot realitzar l’emplaçament de producte indegut en cap de les dues modalitats de servei de comunicació audiovisual”. I en un segon punt s’especificava que es comunicaria “aquest recordatori als prestadors de serveis de comunicació audiovisual televisiva”. Cada capítol de Bricoheroes es puja puntualment a la secció ‘a la carta’ de TV3 després de la seva emissió per youtube. Han passat més de dos mesos. O Llorach no s’ha llegit aquest recordatori o va ignorar-lo en la seva intervenció al Parlament.

La intervenció de Llorach va ser com a resposta a una pregunta que li va formular el diputat de VOX Alberto Terradas, que li havia demanat perquè Bricoheroes continua vulnerant les normes de publicitat vigents malgrat que el CAC ha sancionat la CCMA amb 12.001 euros per les infraccions comeses en la temporada anterior. Llorach va afirmar que la sanció la va imposar el CAC perquè l’estiu passat els programes de Bricoheroes que s’havien pujat al canal de youtube de la CCMA i a l’apartat de ‘a la carta’ del seu portal també es van emetre pel canal convencional de TV3. “Vostè confon youtube amb TV3 i la normativa és diferent”, va dir-li Llorach a Terradas, i va afegir “la publicitat a la difusió de Bricoheroes a youtube compleix amb tota la normativa. Està degudament etiquetada al principi i al final i mentre apareix la marca. De fet, estem donant a l’audiència una senyalització molt més detallada de la que seria necessària en aquesta plataforma”.

Bricoheroes continua cometent infraccions com les que van suposar la sanció del CAC i només ha incorporat un rètol a l’inici del programa on es deixa constància d’algunes de les marques de les que se’n fa publicitat a cada capítol. Moltes marques amb emplaçament de producte durant el programa no apareixen en aquest rètol i, a més, els seus protagonistes –Lluís Jutglar (Peyu) i Jair Domínguez– demanen l’audiència que es doni d’alta a empreses com Parlem Telecom, Catgas o Catllum, actuació totalment prohibida per la legislació vigent. Aquestes tres empreses, juntament amb FESMÉS bricolatge i la Universitat de Girona són patrocinadores de Bricoheroes.

La CCMA encara no ha pagat la sanció imposada pel CAC, organisme que funciona aquests dies al ralenti a l’espera de la seva renovació, que es produirà entre l’11 i el 14 de febrer. El seu futur president serà Xevi Xirgo, ex-director d’El Punt Avui i biògraf de l’ex-president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

(Visited 314 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari