Florentino i Reverter han dissenyat el pla Laporta per al Barça SA

Una vegada més el president del Real Madrid és qui avala i marcarà els terminis de la caiguda del club blaugrana en mans d'inversors

Florentino Pérez, president d'ACS i del Reial Madrid, en un acte de l

Avui ja se sap quin és el pla de Florentino per fer el primer pas del Barça cap a la seva conversió en societat anònima (SA). Un pla en el qual compta amb el ferm compromís i la determinació de Ferran Reverter, CEO blaugrana, que ja va arribar al club amb la idea de solucionar la situació econòmica mitjançant l’entrada d’inversors ansiosos associar la seva identitat comercial al Barça. No com a espònsors sinó arriscant els seus diners assumint el control parcial (de moment el 49%) de la gestió del club i de l’accionariat.

Aquest entusiasme de Ferran Reverter per donar a l’entitat una estructura bàsicament empresarial, que permeti la capitalització d’aquests gairebé 5.000 milions de valor del FC Barcelona, ha trobat l’aliat perfecte en el president del Real Madrid i l’absoluta indiferència de Joan Laporta, al qual només preocupa que, després d’aquest trànsit cap a un nou model de club, els socis es continuïn sentint propietaris d’alguna manera, desaparegui la major part del deute i les pèrdues que avui l’amenacen amb una acció de responsabilitat al final del seu mandat també s’esfumin mentre ell s’acomoda en algun futur càrrec, evidentment remunerat, de caràcter executiu.

L’operació, detallada pel periodista i confident de Joan Laporta, Salvador Sotres, en forma de portada del diari ABC, consisteix a aconseguir una fórmula mixta que permeti convertir en accions una part dels actius del club, en principi establint que aquesta partició propietària contemplés el 51% de control patrimonial dels socis i el 49% d’aquests inversors. 

La regulació i la normativa actuals no ho permeten, seria més fàcil convertir el club tot d’una en SAD, com l’Espanyol o el València, perquè vendre una sola part de la propietat no encaixa en la Llei de l’Esport. Aquest és un parany letal i directe perquè quan es planteja que els socis puguin fer-se amb el 51% de les accions només manarien de veritat si aquest 51% es correspon amb el valor real del total del club, és a dir si entre els 137.000 socis adquireixen amb els seus diners els 2.500 milions d’aquest repartiment. Impossible?

Ferran Reverter, en connivència amb Florentino Pérez, que està disposat a jugar al mateix que jugui el Barça perquè siguin els dos grans del futbol espanyol els qui liderin aquesta transformació, continua obsessionat amb el funcionament del Bayern de Munic, on la llei sí que admet la suma col·laborativa d’un bloc social i un altre accionarial, aquest últim integrat pels grans patrocinadors, Allianz, Telekom, Audi i Adidas. Com a solució hauria de modificar novament la Llei de l’Esport per a aquesta mena de club.

Madrid i Barça, Florentino i Laporta, continuen donant-li voltes a aquest desafiament que tots dos afronten, amb el desavantatge, segons els seus arguments, que suposa competir amb la resta dels grans clubs europeus, anglesos, italians, PSG i Bayern, amb recursos que excedeixen les seves limitacions socials i comercials tradicionals.

Tots dos estan convençuts, com ho denuncien també Javier Tebas de LaLiga i alguns clubs de la Premier, que la cada vegada més freqüent generositat de propietaris com els grans empresaris russos (o similars), xeics del petroli i grans fons d’inversió tendeixen a generar desequilibris de suficient calibre per a distorsionar la competició impunement, sense que ni la UEFA ni les Lligues Professionals es vegin capaces de regular les seves enormes inversions. És el que Tebas denomina ‘dopatge econòmic’, encobert a base de contractes de patrocini de dubtosa credibilitat.

Si Real Madrid i Barça, com es pretén, fossin capaços de cotitzar a Borsa es veuen amb força més que suficient per a resistir els embats d’oligarques russos i àrabs. Aquest serà l’argument principal per a bandejar dels seus entorns i del seu relat històric aquest dogma sobre la inviolabilitat de la copropietat social.

Florentino i Laporta tenen molt clar que avui els socis no pinten res, o cada vegada menys, en les grans decisions de club i que, al contrari, el fons i esperit dels seus respectius estatuts suposen un impediment per als seus plans d’avanç y expansió.

Ja s’ha explicat a EL TRIANGLE com la directiva i executius del Barça han dissenyat noves funcionalitats per a la Fundació del Barça, amb la finalitat que acabi sent el reservori del patrimoni i qui assumeixi com un nou organisme de poder la responsabilitat de prendre decisions radicals sobre el canvi de rol dels socis.  Mentre, la directiva es converteix en un òrgan simplement de representació i de protocol institucional.

Florentino recolza aquesta espècie de revolució convençut que és el Barça i no el Madrid qui més urgentment necessita ser rescatat per inversors que, com Goldman Sachs, aviat mantindrà amb el Barça un deute (590 milions de crèdit normal més 1.500 milions per a l’Espai Barça) que gairebé suposa el valor de la meitat del club. Si juga bé les seves cartes podrà assegurar-se el retorn d’aquest préstec monstruós tenint el control i el comandament de l’explotació de l’estadi i altres negocis derivats o associats mentre Laporta s’encarrega de dissimular i crear la falsa aparença que els socis segueixen ostentant la propietat del club.

Poc marge tenen avui els socis del FC Barcelona després de donar-li a Laporta plens poders per a maniobrar en l’àmbit econòmic i financer sense que hagi de donar explicacions a l’assemblea ni mantenir-se dins d’uns límits de pèrdues ni de deute. A més, en té prou, de moment, amb continuar apel·lant al passat com l’origen de tots els mals de l’univers mentre és ell qui ha volgut generar un dèficit històric per a acabar justificant la necessitat d’adoptar noves solucions. 

El final ja està escrit i s’executarà quan a Florentino més li convingui als seus interessos. Quan calgui realitzar el següent Forensic no hi haurà cap rastre que seguir ni una institució antigament coneguda com a FC Barcelona i més popularment encara per ser “més que un club”. Serà una societat anònima més. Això si no li passa com al Reus¸ que així va començar a cavar la seva tomba, canviant el seu model d’associació esportiva pel de SA. Laporta pot tornar a fer-ho.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.