El director de TV3 demana perdó a la comunitat gitana pels insults de ‘Bricoheroes’

Vicent Sanchis es va reunir amb representants de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya i els va prometre un bon tracte en el futur

El director de TV3, Vicent Sanchis, a la comissió de control parlamentari de la CCMA, realitzada de forma virtual el passat 28 de gener

El director de TV3, Vicent Sanchis, va haver de donar la cara per les vexacions fetes al programa Bricoheroes a la comunitat gitana, que es va emetre el passat 2 de gener. En aquell capítol, un dels dos actors que hi intervenen, Peyu, va comentar en relació a una circumferència que havien retallat per fer un calendari de l’any 2022: “sembla una roda de carro de l’escut gitano. Ara posem això aquí a l’entrada i ja no ens entraran a robar. I es que si no li poses això, t’ho roben, eh, ells”. El president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), Simón Montero, va enviar una carta a la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, en la qual manifestava “el nostre desacord i profund malestar” amb aquests comentaris.

Núria Llorach va explicar a la Comissió parlamentària de Control de la CCMA, celebrada el passat 28 de gener, que havia tramès la carta a Vicent Sanchis i el director de TV3 va explicar que s’havia reunit amb representants de la FAGIC el dia anterior. La reunió va durar dues hores, segons Sanchis, i no només va demanar-los perdó perquè es tractés de lladres als membres del poble gitano sinó que es va comprometre a millorar el tractament d’aquesta comunitat a la televisió pública.

“Hi ha hagut un col·lectiu que s’ha sentit agredit i amb raó. Tot el mon té el dret  sentir-se agredit quan una persona li ha faltat al respecte encara que sigui en una sèrie de ficció. He tingut ja una primera reunió amb la FAGIC. Més enllà de la sèrie, que per a ells era una anècdota desagradable, el que importa és que hem d’intentar fer bé o millor el que estem fent. Si algú d’aquesta Comissió sent curiositat pel que farem amb aquest col·lectiu explicarem punt per punt i pas a pas què fem amb ells, perquè no és que no se sentin agredits sinó que sentin TV3 com seva televisió pública i nacional”, va confessar Sanchis en resposta a una pregunta que li va formular el diputat de JxCat, Francesc Ten.

Ten, que va qualificar el comentari de Peyu de “estereotipat i discriminatori”, va explicar que representa el seu partit en l’elaboració de la llei del Parlament que combat l’anti-gitanisme i es va plantejar: “com pot ser que l’equip de Peyu i Jair essent tant bons en combinar l’humor i la sàtira no siguin prou bons en els limitadors de la velocitat, en els frens, en els sensors que els han fallat més d’una vegada, sobretot en comentaris com el de la queixa en qüestió”.

A més de la queixa de la FAGIC, l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas va anunciar que demanarà el Parlament europeu que es pronunciï contra aquest menyspreu del poble gitano a TV3.

(Visited 268 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari