Amnistia Internacional denuncia la “deficient actuació” de la Fiscalia davant les morts de covid a les residències

L'entitat afirma que els protocols de no derivació als hospitals eren contràries al "dret a la vida o a l'accés a la salut"

Una àvia saludant des d'una residència

La darrera investigació d’Amnistia Internacional sobre les defuncions que s’han produït a les residències de gent gran d’Espanya des que va començar la pandèmia, especialment durant la primera onada, conclou que el Ministeri Fiscal va dur a terme una actuació “deficient” i que, fins ara, “les autoritats han incomplert la seva obligació d’investigar de forma exhaustiva i adequada les vulneracions del dret a la vida en les residències”. En un informe publicat aquest dilluns, amb motiu dels dos anys que es compleixen des que es va detectar el primer cas de covid a Espanya, l’organització assenyala que “no s’està garantint la veritat per a les víctimes” i alerta de la “impunitat” que això està causant.

Després de revisar les denúncies que afecten més d’un centenar de residències de Madrid i Catalunya, Amnistia Internacional ha constatat la seva preocupació “per la manca de mecanismes i procediments adequats per a saber la veritat”. En aquest sentit, l’entitat remarca que gairebé el 90% de les diligències penals iniciades per la Fiscalia sobre l’assumpte s’han arxivat sense arribar als tribunals, i apunta que “la majoria d’investigacions” que ha dut a terme el Ministeri Fiscal “no compleixen amb els estàndards de drets humans sobre exhaustivitat i eficàcia”.

“Més de 35.000 persones van morir a les residències i, no obstant això, no hi ha cap persona declarada responsable pel que ha passat. No podem simplement donar per fet que les xifres de morts en residències són inevitables i es deuen a la pandèmia, ni tampoc atribuir tota la responsabilitat als que tenien cura de les nostres persones grans”, afirma el director d’Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán, qui afegeix que “les mesures que es van prendre davant d’una massiva vulneració de drets humans no van ser les adequades i els seus familiars tenen dret a conèixer la veritat”.

L’organització alerta que, tant a Madrid com a Barcelona, les investigacions no han tingut en compte el testimoni de les persones afectades i que, en múltiples casos, no s’ha pres declaració ni a les víctimes ni al personal de les residències. Assenyala, també, que el Consell General del Poder Judicial “tampoc ha realitzat cap seguiment sobre si aquestes víctimes estan aconseguint accés a la justícia, com indiquen les normes internacionals”.

Respecte als protocols de no derivació als hospitals aplicats en les residències durant la primera onada, Amnistia Internacional considera que “van provocar violacions del dret a la vida o a l’accés a la salut”, i que “són responsables directes” de la impossibilitat de milers de persones de Madrid i Catalunya d’accedir a l’assistència sanitària durant “els moments més durs de la pandèmia”. A més, segons defensa l’entitat, els criteris per decidir a qui s’hospitalitzava i a qui no eren discriminatoris, ja que incloïen “factors com l’edat o el deteriorament cognitiu, no relacionats amb el pronòstic de vida del pacient i associats al fet de viure en una residència”.

La investigació de l’organització internacional també assenyala que ni el Govern central ni les comunitats autònomes han mostrat gaire interès per investigar el que ha succeït en aquests centres, i recorda que a Catalunya s’ha rebutjat la creació d’una comissió parlamentària proposant, en lloc seu, un grup d’experts. “En l’àmbit estatal, el Congrés dels Diputats no ha posat en marxa cap comissió d’investigació sobre els fets, i en l’àmbit autonòmic els intents han estat majoritàriament inútils i obstaculitzats pels partits governants, sense importar el signe polític. Les autoritats no es poden excusar en les majories parlamentàries per evitar complir les seves obligacions”, conclou Beltrán.

Per tot això, Amnistia Internacional reclama la creació d'”una comissió de veritat al Congrés” que permeti aclarir els fets, i sol·licita a la Fiscalia “que dugui a terme investigacions proactives sobre totes les defuncions de persones a les quals no es va assegurar una assistència sanitària adequada”. A parer de l’entitat, les indagacions han d’aclarir “com els protocols institucionals van ser determinants en la falta d’assistència hospitalària a les persones grans en residències”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.