CaixaBank obté un benefici de 2.359 milions l’any 2021 i referma el seu lideratge comercial i la seva fortalesa financera

El Grup CaixaBank va obtenir el 2021 un benefici ajustat sense extraordinaris associats a la fusió amb Bankia de 2.359 milions d’euros, que comparen amb els 1.381 milions registrats durant l’exercici anterior, que va estar marcat per les elevades provisions constituïdes per anticipar-se als impactes futurs que es poguessin derivar de la pandèmia.

Per la seva part, el resultat atribuït se situa en 5.226 milions d’euros, després d’incorporar els impactes extraordinaris associats a la fusió (per l’aportació comptable de 4.300 milions del fons negatiu de comerç, i el cost net de 1.433 milions, principalment, del procés de reestructuració laboral i altres resultats associats a la integració).

En aquest context, la rendibilitat (ROTE a 12 mesos sense extraordinaris de la fusió) puja al 7,6% a finals de l’exercici 2021, i la ràtio d’eficiència se situa en el 57,7%.

Durant el 2021, exercici en què s’ha executat la integració de Bankia, la més gran de la història del sector bancari, CaixaBank ha mantingut el pols comercial i ha complert els seus objectius d’activitat, fortalesa financera i compte de resultats.

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat que “ha estat un exercici en què, no només hem completat amb èxit el procés d’integració més gran del sector, sinó que, a més, hem reforçat al mateix temps la nostra posició comercial. En el procés d’integració, hem complert els nostres objectius, tant pel que fa a equips, com a les nostres plataformes tecnològiques, i també als nostres models de distribució”.

Goirigolzarri ha subratllat que el benefici i la sòlida posició de capital “ens permetrà abonar als nostres accionistes en els pròxims mesos més de 1.100 milions en dividends, el 50% del benefici aconseguit. I la nostra idea, de cara al futur, és situar nostre pay-out entre un 50% i un 60%. A més, els nostres accionistes es beneficiaran també de la intenció de CaixaBank, subjecta a les aprovacions regulatòries pertinents, d’implementar un programa de recompra d’accions en el mercat durant l’any 2022, per tal d’acostar la ràtio de capital CET1 al nostre nivell objectiu”.

D’altra banda, el president de l’entitat ha afirmat que “seguim centrats a donar suport a les famílies i empreses en aquest moment en què encara estem en el procés de recuperació dels efectes de la pandèmia. Estem convençuts que aquesta és, sens dubte, la millor contribució que, des de CaixaBank, podem fer per la recuperació socioeconòmica del nostre país”.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha posat en valor que “hem sabut culminar amb èxit la integració de CaixaBank i Bankia i, al mateix temps, completar un any molt positiu, especialment en la gestió de l’estalvi a llarg termini”.

Gortázar ha assenyalat que “el 2021 també hem millorat encara més la nostra excel·lent posició de fortalesa financera. Això ens està permetent donar suport decididament a famílies i empreses per sortir d’aquesta crisi i liderar la recuperació econòmica”.

“Iniciem un exercici en què haurem de materialitzar les sinergies de costos i ingressos derivades de la fusió i plantejar les línies estratègiques de l’entitat per als propers anys. Ho farem en un entorn complex, però amb la seguretat de disposar d’una magnífica base de partida i la confiança que anem pel camí adequat”, ha afegit el conseller delegat de l’entitat.

 

Volum de negoci en nivells màxims

El volum de negoci del Grup CaixaBank se situa en 972.922 milions d’euros. Els recursos de clients s’eleven a 619.971 milions a 31 de desembre del 2021, que representa un creixement del 49,2% en l’any. Sense comptar l’aportació de Bankia, els recursos de clients van registrar un creixement orgànic del 10,5% en el conjunt de l’any.

Els actius sota gestió se situen en 158.020 milions d’euros, amb un creixement anual (+48,2% i +16,5% en variació orgànica) que ve marcat tant per l’evolució positiva de les subscripcions netes com pel comportament favorable dels mercats. L’estalvi a llarg termini tanca l’any amb una quota de mercat del 29,4%. Tant el patrimoni gestionat en fons d’inversió, carteres i sicav, que se situa en 110.089 milions, com els plans de pensions, que assoleixen els 47.930 milions, tenen una evolució positiva en l’any i també en l’últim trimestre.

El crèdit brut a la clientela arriba als 352.951 milions d’euros, amb un creixement del 44,7% en el conjunt de l’any (-4,9% sense considerar la integració de Bankia). El crèdit al sector privat es manté estable durant el quart trimestre respecte al trimestre anterior. Per segments, durant el quart trimestre destaca l’evolució del crèdit al consum, que creix un 1%, i del finançament a empreses, que s’incrementa un 1,9%, reflex de la recuperació progressiva de l’activitat econòmica i de la demanda de crèdit.

El saldo d’hipoteques disminueix un 1,5% fruit d’un volum més gran d’amortitzacions que de noves concessions. Això no obstant, la nova producció d’hipoteques creix un 8% durant el quart trimestre respecte al tercer.

Òptima gestió de liquiditat i solvència

L’entitat ha aconseguit tancar l’exercici 2021 amb uns elevats nivells de liquiditat i de solvència, reflex de la fortalesa del balanç del Grup. D’aquesta manera, els actius líquids totals se situen en 168.349 milions d’euros a tancament de l’exercici, amb un creixement de 53.898 milions d’euros en l’any, degut principalment a la integració de Bankia. A més, el Liquidity Coverage Ratio (LCR) mitjà del Grup a 31 de desembre del 2021 és del 320%, que mostra una àmplia posició de liquiditat, molt per damunt del nivell mínim requerit del 100%.

Durant l’exercici 2021, CaixaBank també ha aconseguit mantenir continguts els nivells de morositat i saldos dubtosos, al marge del repunt registrat per la incorporació de Bankia. Els saldos dubtosos a tancament del 2021 arriben als 13.634 milions d’euros davant els 8.601 milions a tancament del 2020, per bé que de forma orgànica haurien caigut en 394 milions en l’exercici. Durant el quart trimestre, la reducció és de 322 milions d’euros, marcada per la venda de carteres, entre d’altres causes.

D’aquesta manera, la ràtio de morositat de CaixaBank el desembre del 2021 se situa en el 3,6%, amb la qual cosa s’ha mantingut estable després de la integració de Bankia. A més, la ràtio de cobertura acaba l’exercici en el 63% i el cost del risc (últims 12 mesos) se situa en el 0,23%.

Per la seva banda, el fons per a insolvències Covid-19 se situa en 1.395 milions a tancament de l’exercici, mantenint-se estable durant el trimestre.

Líder en emissions amb criteris ESG 

CaixaBank, en el marc del seu compromís amb la sostenibilitat, ha començat el 2022 amb l’emissió en el mercat majorista d’un nou bo social per un import de 1.000 milions d’euros. L’objectiu d’aquest bo és finançar activitats i projectes que contribueixin a lluitar contra la pobresa, impulsar l’educació i el benestar, i fomentar el desenvolupament econòmic i social en les zones més desafavorides d’Espanya.

Es tracta del quart bo social emès per CaixaBank i el vuitè bo lligat als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, reforçant d’aquesta manera el posicionament de CaixaBank com a banc europeu líder en emissions amb criteris ESG.

A més, l’entitat ha mobilitzat 31.375 milions d’euros en finançament sostenible el 2021, un 150% més que l’any anterior i ha tancat l’exercici en la sisena posició del rànquing de finançament sostenible a Europa de Refinitiv, cosa que el converteix en el banc espanyol més ben posicionat en aquesta classificació.

Suport a la societat

CaixaBank, com ha demostrat en els últims dos anys, està també compromès a ser un element clau que ajudi a mitigar els efectes de la crisi sanitària derivada de la Covid-19, donant suport amb tots els seus mitjans a la concessió de crèdit i altres actuacions que ajudin a la societat en general.

En el mateix sentit, l’entitat s’ha abocat a donar suport als seus clients afectats per l’erupció del volcà de La Palma, amb la posada en marxa de mesures destinades a les famílies, negocis i empreses afectades, com l’eliminació de les comissions per retirada d’efectiu en caixers als no clients del banc o la paralització del pagament de les quotes financeres durant 12 mesos. Així, s’han concedit 850 moratòries i tota la xarxa de CaixaBank ha treballat intensament per poder atendre el 100% de les sol·licituds que s’havien presentat per intentar alleujar la càrrega financera dels afectats.

A més, CaixaBank, a través d’una aportació de la Fundació “la Caixa ”, va crear una línia d’ajudes destinades a les famílies que tinguessin fills cursant estudis fora de La Palma i els habitatges o explotacions agrícoles de les quals es veiessin afectades per la lava, amb l’objectiu d’assegurar que poguessin continuar amb els seus estudis.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari