La justícia europea somriu a Pujol i Joan Carles I

Una sentència del TJUE obliga Hisenda a tornar 2 milions d'euros a l'expresident català i alleuja la situació administrativa del rei emèrit

Jordi Pujol
Jordi Pujol

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i el rei emèrit d’Espanya, Joan Carles I de Borbó, són dos dels beneficiats per la sentència amb què el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha tombat la normativa que obliga a declarar béns a l’estranger, l’anomenat model 720 ideat pel Ministeri d’Hisenda del darrer govern de Mariano Rajoy, que encapçalava Cristóbal Montoro.

La resolució del TJUE, que considera que Espanya ha imposat restriccions “desproporcionades” a la lliure circulació del capital, suprimeix la prescripció dels guanys patrimonials que es consideraven no justificats perquè s’havien declarat incorrectament -en temps, forma o per manca d’informació-, així com la multa del 150% de la quota de l’impost aparellada a l’incompliment de l’obligació de declarar, i considera excessives les multes fixes que s’imposen per cada dada omesa.

Un efecte de la sentència és que Hisenda haurà de tornar a la família Pujol Ferrusola més de dos milions d’euros, publica La Vanguardia. Un altre és l’alleujament de la situació administrativa -que no penal- de Joan Carles I, els béns a l’estranger del qual també es troben sota la lupa d’investigacions fiscals, segons la mateixa informació, ja que la resolució protegeix els actius a Suïssa i altres paradisos fiscals.

L’actual ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que el model 720 romandrà vigent, però serà modificat. Hisenda afronta ara la devolució de 230 milions d’euros en sancions.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.