El codi ètic obliga Colau a sotmetre’s a la validació ciutadana per optar a un tercer mandat

L'alcaldessa de Barcelona no decidirà fins al mes de maig si torna a presentar-se com a candidata de Barcelona En Comú

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

Foto: @bcn_ajuntament

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no ha volgut avançar si tornarà a ser candidata dels Comuns en les pròximes eleccions municipals del 2023, superant així els dos mandats consecutius. En la trobada anual del Col·legi de Periodistes de Catalunya, L’alcaldessa respon, Colau ha assenyalat que ho decidirà el mes de maig, quan falti un any per les municipals. “Ara no és el moment de prendre la decisió sobre tornar a presentar-me”, ha manifestat, remarcant que ara és alcaldessa i que “hi ha molta feina a fer, no he d’estar fent campanya”.

Si, finalment, Colau decideix tornar-se a presentar com a candidata, hauria de sotmetre’s a la validació ciutadana segons assenyala el codi ètic de Barcelona En Comú, ja que es tractaria del tercer mandat consecutiu. Tal com estableix el punt 3.5 del codi, els càrrecs electes han de “limitar el seu mandat a dues legislatures consecutives, excepcionalment prorrogable a un mandat més sempre que es doni un procés de discussió i validació ciutadana”. No obstant això, l’alcaldessa ha considerat que les eleccions del 2023 no s’han de plantejar com un plebiscit sobre ella, i ha explicat que, en qualsevol cas, “no es tracta de votar Colau sí o Colau no, sinó de confrontar models de ciutat”.

La líder de l’executiu municipal també ha respost preguntes sobre la seva citació per declarar com a investigada pels presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de fons públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides el pròxim 4 de març. Com ja va fer en assabentar-se de la investigació, iniciada arran d’una denúncia de l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica, Colau ha insistit que no dimitirà, malgrat que és el que assenyala el codi ètic dels comuns: “A mi no m’acusen d’enriquiment o de beneficiar el meu partit, que és la clau en què està redactat el codi ètic”, ha assegurat.

El document, però, assenyala que el cessament també s’ha de produir  quan es cometin delictes per afavorir terceres persones: “Compromís de renúncia o cessament de forma immediata de tots els càrrecs, davant la imputació per la judicatura de delictes relacionats amb corrupció, prevaricació amb ànim de lucre, tràfic d’influències, enriquiment injust amb recursos públics o privats, suborn, malversació i apropiació de fons públics ja sigui per interès propi o per afavorir terceres persones“. En aquest sentit, la denúncia contra Colau es basa en la consideració que l’alcaldessa va signar de manera arbitrària subvencions i acords econòmics per beneficiar entitats afins als comuns.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.