La PAH convenç Junts per desbloquejar la llei antidesnonaments

El text obligarà els grans tenidors a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables, i descarta el mecanisme de compensació

Membres de la PAH celebren l'aturada d'un desnonament

Foto: @PAH_BCN

El Grup Promotor de la Llei 24/2015 contra els desnonaments i la pobresa energètica, format per l’Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya (PAH) i l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, ha aconseguit arribar a un acord amb Junts per desbloquejar el tràmit de la nova llei antidesnonaments, causat per les set esmenes que el grup parlamentari va presentar un mes abans de la data d’aprovació prevista. L’esborrany de la nova normativa té el suport dels dos partits de govern -ERC i Junts-, la CUP i En Comú Podem, i es votarà al Parlament el pròxim 2 de febrer. Com que les quatre formacions sumen una majoria absoluta, l’aprovació de la llei està garantida.

Tal com ha explicat el Grup Promotor en un comunicat, l’acord obligarà els grans propietaris a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables abans de desnonar-les, fet que inclou l’obligació de renovar els lloguers socials quan s’acabi el contracte i d’oferir-los també a les famílies vulnerables que estiguin ocupant un pis. A més, la Generalitat, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, assumirà el lloguer de les famílies en risc de desnonament per tal que els propietaris no denunciïn les ocupacions i per incentivar-los a mantenir els pisos en lloguer, una mesura a la qual no es podran acollir grans tenidors que estiguin vinculats a bancs o a fons voltors.

D’altra banda, l’esborrany de la llei descarta el mecanisme de compensació pels grans propietaris, tal com proposava una de les esmenes de Junts, i amplia la definició de gran tenidor, que inclourà persones jurídiques amb més de 10 habitatges. Fins ara, només es consideraven grans tenidors les persones físiques amb més de 15 habitatges.

El passat mes de desembre, diversos membres de la PAH van ocupar l’oficina que els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín van obrir al barri del Born a Barcelona per exigir al partit que retirés les esmenes presentades sobre la llei antidesnonaments. Ara, les entitats en defensa del dret a l’habitatge han celebrat l’acord assolit i han assenyalat que permetrà recuperar les mesures de lloguer social anul·lades pel Tribunal Constitucional.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.