Denuncien que les residències s’han convertit en presons a Catalunya

La Coordinadora 15+1 acusa els Departaments de Salut i Drets Socials de “jugar a la ruleta russa amb els residents”

La Coordinadora de Residències 15+1 considera que les mesures establertes a començaments d’any pels Departaments de Salut i Drets Socials de la Generalitat per reduir la incidència de la pandèmia de la Covid en aquests centres “són un perill per la vida dels residents i per la seva salut psíquica i emocional”. Aquesta Coordinadora destaca que aquestes mesures estableixen que “quan la cobertura vacunal de la tercera dosi en els residents no sigui superior al 85%, els residents correctament vacunats, inclús amb la tercera dosi, que hagin estat en contacte estret amb un positiu hauran de fer quarantena en una habitació individual”. És a dir, hauran d’estar catorze dies aïllats del món i de la seva família. I aquesta associació de familiars d’usuaris de residències es pregunta “i si després hi ha un altre positiu amb qui s’ha tingut contacte? Catorze dies més? Fins a la mort?”.

Les instruccions aprovades pels dos Departaments del govern permeten, en canvi, que els treballadors de les residències que hagin estat contacte estret d’un positiu, inclosos els no vacunats, podran continuar fent la seva feina. I 15+1 es continua demanant “és segur que un treballador no vacunat contacte estret d’un positiu pugui continuar treballant? Perquè aquest treballador tindrà un contacte estret amb els residents, els aixeca, els fa la higiene personal, els vesteix, els dona el menjar…”. La seva resposta “és NO, la Generalitat juga a la ruleta russa amb els nostres familiars”. “A qui està protegint la Generalitat? Als residents òbviament no. Potser a les empreses que no volen quedar-se sense treballadors, encara que sigui a costa de la vida dels residents. Total, només són vells”.

“Desprès de dos anys de pandèmia els ciutadans que viuen a les residències continuen patint un tracte absolutament discriminatori i es vulneren el seus drets fonamentals més basics, se’ls tracta com a mobles vells que es poden arraconar. Les residències s’han convertit en una presó, on les persones que hi viuen no tenen cap dret, són presos sense delicte ni condemna”, denuncia la Coordinadora, que considera il·legals les mesures dictades pel Govern català “perquè es confina a persones sanes, se’ls impedeix reunir-se amb la família i sortir a l’exterior, sense demanar la preceptiva autorització al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”.

Els denunciants conclouen que “aquesta actuació és impròpia dels poders públics d’un Estat que es digui democràtic i de dret. Qui té l’obligació de defensar els drets dels seus ciutadans no els pot vulnerar sistemàticament”.

(Visited 230 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari